Avatar

Jyllandske kupévogne på Sjælland (edit)

af Morten Flindt Larsen, København K, fredag 20. november, 2020, 22:54 (9 dage siden) @ Jens Bruun-Petersen

Blandt dagens billeder finder man DJ 92 i Aalestrup ca. 1920. Første vogn efter maskinen er en kupévogn med fem kupéer - og en åben dør, der viser en polstret sofa i den højre kupé.
[image]

Til venstre på vogntaget ses resterne af en "kalechebremse" af den type, der blev brugt på Sjælland. Det er typisk for kombinerede II & III kl. kupévogne af sjællandsk type, at de to II kl. kl. kupéer var placeret ved gavlene. Jeg gætter på, at der er tale om BE 486-511, bygget 1870-1879 forskellige steder. 13 af vognene havde skruebremse ved den ene gavl.

Sjællandske vogne var åbenbart mere på visit i det jyske, end jeg havde forestillet mig. Angivelser af vognene placering i værkstedsområde optræder først i driftsmaterielfortegnelserne fra 1923, så det hjælper os ikke ved billedet fra Aalestrup eller billedet i "Danske Personvogne", side 12, hvor en sjællandsk Ca indgår i et tog i Bramming omkring 1890. Er der andre, der har gjort tilsvarende iagttagelser?
Venlig hilsen
Jens

Fine iagttagelser, Jens. Igen et bevis på, at "gammelt skrammel" ofte sendes til Jylland, når der kommer nyt på Sjælland. Der var nok ikke så mange gamle jyllandske vogne på Sjælland.

P.S. Hvad er det i øvrigt for et "vidt" skilt, der sidder på den lille Q-vogn yderst til venstre?

--
Med vanlig venlig hilsen
אתה אדם סקרן, הא

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

DSB MV1109

Lokomotivfabrikker

Jernbanebøger

Strejftog VII, Gennem Danmark med Dancker
Strejftog VII, Gennem Danmark med Dancker
Pris 230,- kr.
 Læs mere 
Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen