Avatar

Interiör av okänd personvagn

af Morten Flindt Larsen, København K, tirsdag 12. januar, 2021, 01:36 (16 dage siden) @ Anders Nordebring

Denna bild ingår i arkivet från Kristliga föreningen för unge män (KFUM) i Uppsala, Riddarpojkarna, förvarat i Riksarkivet, Landsarkivet i Uppsala. Riddarpojkarna var KFUM:s scoutkår (och sålunda finns faktiskt på sitt vis en koppling till den nyligen visade bilden från en ännu okänd norsk station).

Alla uppgifter om motivet saknas, men intilliggande bilder daterar sig från åren mellan 1917 och 1920. Är detta en dansk vagn? Sofforna har vändbara ryggstöd mycket liknande (men inte identiska med) dem som syns på en interiörbild från en CL på sidan 55 i Danske personvogne. Kunde det ändå röra sig om en CL-variant med alla lanterninfönster i samma storlek? (Mellanväggar som på bilden hade de ju enligt Driftsmateriellet 1933.) Eller ser vi en norsk vagn?


[image]

Hejsa,

Teksten på skiltet på endevæggen bedømmer jeg som værende læselig på originalbilledet, men det må KFUM i Uppsala kunne svare på, om den er, evt. ved hjælp af en højtopløst scanning, hvor der justeres på lysstyrke og skygger. Det kan måske af gøre sagen.

--
Med vanlig venlig hilsen
אתה אדם סקרן, הא

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Danske privatbaner

Læs historien om:
C Rail Safety ApS

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen