En lille tur fra Västervik til Hultsfred - august 1984

af Hans T. Møller, 24/2 2021, 08:27 (1155 dage siden) @ Preben Bjerregaard

Godmorgen til alle fans af svenske jernbaner her i forum

Jeg besøgte Växjö-Västervik-banen på dens sidste driftsdag med persontrafik, altså den 19. august 1984.

På den tid var jeg fattig som Lazarus, så jeg tog til Växjö på tommelfingeren og fortsatte på samme manér op langs banen til Västervik med ophold på stationer undervejs. Her er lidt billeder, de er ikke allesamme lige teknisk perfekte, men i det mindste er de historiske,

[image]

Det er en noget diset morgen, og dagens første tog er ved at være klar til afgang i Växjö.

[image]

I den anden ende af toget havde nogle ”aktivister” taget opstilling. Bemærk i øvrigt sovevognen på normalsporet til venstre.

[image]

Her er vi i Åseda, og som det ses, var en del mennesker mødt op for at tage afsked med toget. Der blev flere og flere op ad dagen.

[image]

I Hultsfred var der livlig aktivitet. Damplokomotivet NVHJ nr. 22 rangerede - ejermærket står for ”Norsholm-Växjö-Hultsfred Järnväg”. Delstrækningen Norsholm-Åtvidaberg er borte, men Åtvidaberg-Vexjö blev omsporet til normalspor, og her kører ”Tjusttågen” fortsat fra Linköping til Åtvidaberg og videre til Växjö (mig bekendt).

[image]

Her er hele to togkrydsninger på én gang - de normalsporede tog mellem Linköping og Oscarshamn ses til højre.

[image]

Mellem Hultsfred og Växjö - typisk strækningsfoto. Redningskransen på forreste motorvogn bar indskriften: ”SOS - Rädda mig!”

[image]

I en sky af røg forsvinder toget i retning af Hultsfred.

[image]

Jeg nåede først Västervik sent efter mørkets frembrud, og oplevede altså ikke det sidste togs ankomst. Men næste morgen holdt stammen på stationen, og den skulle køres tilbage til Västervik. Motorføreren og en lille håndfuld enthusiaster tilbød venligt, at jeg kunne køre med.

[image]

Man arrangerede ovenikøbet fotostop undervejs.

I Hultsfred takkede jeg for turen og stod af. Måske skulle jeg være blevet ombord, men jeg ville gerne videre til Stockholm og se sporvognen på Lidingö.

Bedste hilsner


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak