Avatar

Ved Amagerbanen maj 2011 - april 2021 og 1946

af Morten Flindt Larsen, København K, 19/4 2021, 08:46 (1102 dage siden) @ Erik V. Pedersen

Ak ja -- det var her man brugte mange af sin "barne-legetimer" sidst i 1940´erne.

Fra den Amagerbanen krydsende Lergravsvej og nordpå lå der en "rimelig stor" kolonihaveforening. Den blev ryddet omkring 1950 og lå brak mange år efter. I de år blev den overtaget af os børn fra boligkvarteret lige ved siden af (Nürnberggade / Bremensgade / Lergravsvej. Der blev bygget huler og småhytter af de efterladte materialer fra de nedrevne sommerhuse/kolonihavehuse.

Min far var ansat ved KTAS (Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab), og havde der købt et par gamle telefoner for nogle få kroner (de dengang såkaldte "Magnetoapparater"). Med dem skulle der nu leges "Røvere og soldater".

Jeg havde dem med ned på "marken", og de blev forbundet med Amagerbanens skinner -- to ledningskorer / to skinner og en telefon i hver ende. 50-75 meter ! -- lige ud af landevejen (jernbanen :-) Hvor svært kan det være ? Det var bare at dreje på håndsvinget.

[image]

Om der skete noget ??? Ikke en sk.. (pind) !

Det var tre-fire år efter, at persontrafikken var nedlagt (for anden gang). Ca 1 cm mellem samtlige skinner. Lasker og -bolte "raslede", hvis man sparkede til skinnerne, og næsten 50 års rust ! ! ! Åbenbart ikke de bedste betingelser, og bestemt ikke nogen succes-oplevelse.


Hejsa,

Jeg ved ikke, om dette er bemeldte kolonihaveforening, men sporet har den standard, som du beskriver. Fotoet er fra 1946 (Københavns Foto-Service):

[image]

Banens hovedspor set i retning mod Amagerbro, mellem *Prøvestenen sidespor og *Øresundsvej station. Mellem sporet og kolonihaverne går vejen Ved Amagerbanen. Fotograferet med henblik på illustrationsbrug i fotomontage ved de danske jernbaners 100 års jubilæum i 1947.


---------------------------

Hej Morten.

Det er i det mindste tæt på.

På den nævnte strækning >Prøvestenen sidespor og Øresundsvej station< er der vel kun to små kurver, een lidt større ved Holmbladsgade - Lindgrens Alle (og her kunne jeg forestille mig, at vi er på "dit" foto), og en mindre kurve ved det område, jeg beskriver:
[image]
Amagerbanen, Lergravsvej-Øresundsvej. ---^ m. fl.

.
Haveforeningen / området jeg omtaler ses midt i illustrationen. Lergravsvej "sluttede" som asfalteret vej vest for Strandlodsvej. Mod øst snævrede vejen ind til bare "et hjulspor". På nordsiden af hjulsporet lå haveforeningen indtil nedlæggelsen, og det var her, vi prøvede det med telefonen. Hvad der var på østsiden af sporet, husker jeg ikke, men heller ikke, at der skulle have været noget, der lignede en vej.

Langs hjulsporet, lidt længere mod øst lå en stor gammel "villa" ( Villa SANO ), der måske engang kunne have været en finere "lystejendom", et lille "badehotel" eller lign. Jeg har ikke undersøgt det til lejligheden.

-----

Ca 100-200 m sydligere lå nævnte fodboldbane. Adgangsvejen var det gamle gasværkssidespor, og man aner Metro-opkørselen de mange år senere. På modsatte side af Amagerbanen lå maskinfabrikken VØLUND og syd for Øresundsvej lå hhv Øresundsvej station og virksomheden "Standard & Olskind" (regntøj), senere Helly Hansen.

Alt hurtigt efter hukommelsen.

Erik V.
http://evp.dk/index.php?page=oresundsvej


Hej Erik,

Nåh, der! Ja, museumsfotoet er for langt nord på. Jeg har forvekslet Lergravsvej med Prags Boulevard... piiiiinligt! Der blev jo bygget industri på kolonihavegrunden, og de bygninger har jeg hidtil antaget var fra 30'erne, så måske er det derfor. Tak for retledningen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak