Modeltog i forhallerne på stationerne

af FS1954, 21/5 2021, 18:39 (1064 dage siden) @ Steen Nielsen

Nej den "tråd" jeg har i tankerne kørte i 2020. Kan huske jeg kom til at foreslå "FS1954" at der måske var et
emne til en lille bog om netop DSB modelbaner. Han takkede klart nej for havde nok projekter foreløbig :-D

Hej Steen.
Jeg takker for opmærksomheden, men jeg melder stadigvæk "hus forbi" (andre projekter). Imidlertid mener jeg ikke, at det er nok med "en lille bog". Sådan er projekt fortjener da en repræsentativ, stor bog med professionelle billeder, grundig research og gennemredigeret tekst. Spørgsmålet er så bare, om det overhovedet er muligt at finde alle relevante informationer så mange år efter - og bedst var det jo at tale med dem, der har bygget anlæggene i sin tid. Der ligger en stor opgave forude - og så er der lige spørgsmålet om hvem, der kan/vil financiere sådan et projekt?

Men der er alligevel lidt trøst på vej. I næste nummer af Spor og baner er hovedhistorien nemlig: "Københavnerbanen genindviet!" Det stemmer - sådan da - for der er tale om en helt ny Københavnerbane, bygget í vinter af en glad amatør på området - men til gengæld fuldt ud færdig og køreklar (ikke offentligt tilgængelig).

[image]

Bladet udkommer den 10. juni i år (om Bladguderne vil). Artiklen om den nye Københavnerbane er på 11 sider og fortæller dels historien om den oprindelige bane, dels modelbyggerens egen beretning om den nybyggede bane, herunder baggrunden for hans tilføjelser til det oprindelige anlæg. Den oprindelige Københavnerbane, som til sidst stod på Danmarks Jernbanemuseum, er som bekendt nedtaget i 2015 og befinder sig på depot.

Og lidt om modeljernbanerne i legetøjsbutikkerne og stormagasinerne i København: I Spor og baner nr. 48 og 54 skriver Olaf Hermansen om nogle af disse anlæg (og meget andet godt). Der var udstillede anlæg i bl.a. Thorngreen (Fleischmann), Børnenes Bazar, Crome & Goldschmidt og Magasin du Nord (Märklin). Muligvis var der også ét i Illum - og så havde enhver forretningsejer med respekt for sig selv jo et kørende modeljernbaneanlæg i vinduet i juletiden (men det har dog ikke noget med DSB's udstillingsanlæg at gøre).

Med venlig hilsen,

Flemming Søeborg

P.S. Jeg har bemærket gentagelsen i billedteksten nederst på forsiden, så det er ikke nødvendigt at påpege den...!


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak