Avatar

Hvor lå A/S Vulcan?

af Morten Flindt Larsen, København K, onsdag 09. juni, 2021, 00:45 (14 dage siden) @ Niels Munch

Nåeh, undskyld, ja jeg lod min opfattelse af Tommys spørgsmål forvirre af, at vi er i et jernbanehistorisk forum, og at det derfor måske var sidesporet, han spurgte til. Beklager.
Sidesporet til Vulkan etableredes ganske rigtigt i 1899, og på det tidspunkt kurvede Bandholmbanens hovedspor af fra stationen i venstre side af Ejnar Hoffs sporskitse, og Vulcan-sidesporet afgrenede fra Bandholmbanen der, hvor der på skitsen står "Vejmat.". Punktet kan genfindes på Kraks 1954-luftfoto, og mine koordinater, som enhver kan lægge ind i Krak og tjekke, passer med sidesporets afgrening, om end jeg ikke har taget højde for sporskiftets hjertestykke eller tunger men blot har markeret selve sidesporets omtrentlige begyndelse, hvorfra sporet kurvede mod sydøst ned til fabrikken. Fabriksanlægget har haft TO forskellige tilslutninger i årenes løb, og jeg har nu engang valgt at tage udgangspunkt i den første - vel vidende, at jeg jo nok skulle blive kritiseret, hvis jeg i stedet havde taget udgangspunkt i den anden placering. ​
Kurven i højre side af skitsen og afgreningen ind til "Vulcan" viser forholdene efter hovedsporets forlægning, efter 1920, men jeg gik ud fra, at Tommy med sit spørgsmål sigtede på fabrikkens tid som lokomotiv- og vognfabrik.


Glimrende Morten, så fik vi vist i en eller anden form for fællesskab defineret, hvor Vulcan's bygninger lå, og oven i købet med hvilke sidespor, fabrikken hhv. mejeriet i tidens løb blev betjent.

PS: For fuldstændighedens skyld, så skyldtes forlægningen af Bandholmbanens spor tilkomsten af Maribo-Torrig Jernbane.


M.v.h.
Niels

Det var en fornøjelse, Niels. Jeg erindrer endnu, at det var lidt bøvlet ud fra kortskitsen og bogens tekst at få fra forholdene sat på plads inde i mit lille forvirrede hoved, især da der mangler ældre illustrationsmateriale og området er blevet kraftigt omkalfatret siden forrige århundredeskifte. På 1954-luftfotoet kan man lige ane resterne af et kurvet sporforløb fra stiksporet over mod fabrikken, selv om der henstår alt muligt "uvedkommende" på grunden.

--
Med vanlig venlig hilsen
Morten F. Larsen, Esq.

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


DSB plakat 1950

DSB plakat 1950
DSB plakat 1950 af
Aage Rasmussen
Pris: 249,- kr.
 Køb 

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen