Belgisk uttale av bokstaven "H"

af Steffen Dresler @, fredag 11. juni, 2021, 20:40 (7 dage siden) @ Eyolf

Go´aften

Da det jo er det historiske forum, skal læserne da også vide, hvilken vogn man kan se på billedet, bortset fra det store oversigtsbillede.

Den viste vogn blev sammen med 10 andre byggede hos NIVELLES i 1899 med nr. 1501-1510. Vognene var klassificerede som ”Voiture-Salon”, selvom forkortelsen var WS (W=Wagon). Den var officielt omtalt som en ”Voiture De Luxe”. Og dette begrænsede anvendelsesmulighederne noget.
Det var en CIWL vogn og dog alligevel ikke helt. De var oprindelig bestilt af CIWL, men blev købt af de belgiske statsbaner i 1901, da banerne her havde afskaffet den rene 1. klasse, men manglede alligevel vogne for denne trafik. Og i denne trafik var det faktisk CIWL der stod for anvendelsen. De kørte bl.a. mellem Belgien og Holland med Hollandsk/Flamsk skrift over vinduerne. Vognene har senere været anvendt i ”Sud-Express” i Frankrig til Spanien.
Tilsyneladende er flere vogne ret tidligt taget ud af normal drift og anvendt som specielvogne som bl.a. i udstillingstoget der besøgte Danmark. Da nummeret ikke kendes kan dens videre skæbne ikke afgøres.
De resterende teak-vogne på det store oversigtsbillede samt avisbilledet, er ikke af CIWL oprindelse og jeg tror det drejer sig om rene belgiske vogne.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: M.h.t. udtalen eller ikke af bogstavet "H" ligger vel også årsagen til de frankofiles lyst til at drikke vin, da de jo ikke kan bestille noget Humle, ikke sandt?;-)


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen