Avatar

ZI 9990 realiseret

af Morten Flindt Larsen, København K, 21/10 2021, 15:56 (889 dage siden) @ Steffen Dresler

Vedr. DSB-litra Zi 9990

Jeg er ikke i tvivl om at den skriftlige håndrettelse i en DRM 1893 er korrekt, men jeg kan bare ikke få noget fornuftigt ud af det målmæssigt, litra mv.
De privatejede ”slagtervogne” havde jo litra ZH bortset fra ”kadavervognene”. Men nummermæssigt passer nr. 9990 sådan set godt ind i de oprindelige 999x numre ZH-vognene havde.

Vognens opgivne længde over buffer 8500 mm og en fast akselafstand over 3 aksler på 4000 mm giver ikke rigtig mening. Jeg kan simpelthen ikke finde en tyskbygget kølevogn med disse mål og så på en 3-akslet undervogn. Kan godt se fornuften i 3 aksler på en længere vogn, slagtede dyrekroppe kan være ret tunge sammenholdt med is kasserne med is.

Er der nogen af læserne der har set en skitse (fra en tysk/svensk DRM) eller et fabriksbillede, der passer med den opgivne litra Zi? Jeg har ikke kunnet finde noget hos hverken hos Görlitz, Bautzen, Wismar eller Düsseldorf der passer. Og det var jo disse fabrikker der normalt leverede eller lejede vogne ud til - via vogn udlejningsfirmaer - til private foretagender med en lille antal vogne som bl.a. slagterier eller mælkeproducenter.

Nu har vognen været kendt af bl.a. undertegnede i mere end 15 år, og de tyske vognnumre ved indgang og udgang fra DSB's vognpark kendes også, ligesom der haves en tysk materielskitse af vognen, som - når den er fundet frem - vil tilgå Tommy, så han forhåbentlig kan lave en miniskitse til brug i materieloversigten.


Ville undersøge om vognene eventuelt kunne findes på ”Modebahnfrockler.de” sider med 1:100 vognskitser, men kan ikke komme ind? (Nogen der ved hvorfor???)

Kunne den omtalte vogn – ligesom faktisk mange andre vogne – have været et ønske/projekt, der ikke er blevet materialiseret, men alligevel tildelt nummer og litra fra Maskinafdelingen?

Nej.


Herunder fabriksbillede af kødvogn bygget hos WISMAR på bestilling af dansk kødeksportør for eksport af kød. Foto: Fabriksfoto WISMAR via Internettet.
[image]

Med venlig hilsen
Steffen Dresler

NB: Modeljernbanefirmaet FLEISCHMANN har for år tilbage fremstillet en næsten tilsvarende model katalognummer 83 811.

[image]

Ja, i størrelse N, og Märklin i H0:
[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak