Sprogforvanskning

af cm, 9/7 2012, 13:07 (4303 dage siden) @ Per Hauberg

Hvis man fik et par på kassen for at skrive "Majonæse" og ikke "Mayonaise" -har man nok haft sin barndom i Epoke II. I Epoke III ville det vel have afstedkommet noget "rykken i øret" - i Epoke IV ville læreren have irettesat een for at være asocial og usamarbejdsvillig. Ep V-læreren havde nok spurgt: "Hvad synes du selv?" og HVIS vi er i Epoke VI trækker læreren nok på skulderen og siger: "Pudsigt - sårn' staver Mahmoud og Mustafa det også...." - hvis man altså ikke havde ændret det i retskrivningsordbogen først.;-)
Den jernbaneglade og rejseivrige H.C.Andersen kunne eksempelvis stave "Straks" med "x" (Strax) -for retskrivningen er kommet relativt sent ind i det danske sprog.
I Norge opstår ret hurtigt en "norsk retstavning" når et nyt fremmedord begynder at optræde i sproget. Nogle sprogforskere mener faktisk at Norsk dermed har større overlevelsespotentiale end Dansk.
M.h.t. Grisen - så overraskes Helge Kjærulf Schmidt i rollen som "Godtfredsen" (eller er det "Brodersen"?)af den lille orange rangértraktor som Olsen-banden har "lånt" - og kalder det en "Gris" - men drejebogsskrivere, filminstruktører og forfattere har vel en vis frihed til at lege lidt med begreberne?
mvh
Christian


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak