Truck og bogier

af Steffen Dresler, 6/3 2013, 21:57 (4040 dage siden) @ Stig Bang-Mortensen

Go´aften Stig m. fl.!

Dette er et forhåbentlig lidt kvalificeret gæt på, hvorfor man benyttede ordet "Truck" istedet for Bogie.
Daværende Maskindirektør O. F. A. Busse (junior) var meget betaget (influeret) af de amerikanske jernbaner og besøgte bl.a. USA i forbindelse med den internationale jernbanekongres i 1905. Med sig hjem havde Busse en mængde ideer, bl.a. for nyt personvogns- og godsvognmateriel efter amerikansk forbillede. I den forbindelse kunne jeg tænke mig, at begrebet er blevet indført fra hans side.
Busse beskriver selv dette materiel som "Truck materiel" i hans erindringer i "Dansk Jernbaneblad" fra 1930 og frem. Ligeledes benytter Busse ordet om en forløberaksel på et lokomotiv, som "En-akslet Truck".
Ser man på Hovedtegninger af persontogsmateriellet, benyttes ordet ”Bogie vogne” i 1892 om AA vognene (HP 11 m. fl.), mens de tilsvarende kupevogne af litra CK fra år 1900 (HP 107 m. fl.) betegnes som ”Truck vogne”.
Så et gæt ud fra diverse skriverier samt anført på HP tegninger siger, at O. F. A. Busse (junior) har været medvirkende til at indføre udtrykket omkring århundredeskiftet (1899/1900).
Dette udtryk er så tilsyneladende blevet hængende efter en ”genindførelse” af det engelske udtryk ”Bogie”?

Steffen Dresler

NB: Ordet ”Bogie” anvendes også om et fjendtligt U/I flyvende objekt; ”Two bogies Angels 10 high Vector 5”! Så for jernbaneinteresserede, der læser lidt om anden verdenskrig mv., er det altså ikke et par "Berliner bogier" der halser ned mod "Battler Briton and freinds".
Men det er jo en helt anden historie:-D !!


Hele emnet:

 RSS Feed af emne



Svenska-lok

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak