Avatar

En lille litreringsmæssig pudsighed!

af Morten Flindt Larsen, København K, 10/5 2022, 17:06 (714 dage siden) @ Niels Munch

[image]
Hvilken dato er tillægget? Fra 1933 da vognen var hos Scandia og blive indrettet til Kølevogn?


Tillæg II er pr. 1. juli 1933.

M.v.h.
Niels

Det tillæg haves og fik jeg blot ikke set i - før nu. Bremsen ændres fra G = nødbremsegreb, til B, Sa og S = vakuumbremse, skruebremse uden bremsekupé eller hus OG skruebremse i bremsekupé eller hus; altså to forskellige skruebremser med forskellig placering. Og der står jo ganske rigtigt litra I og ikke J.

Om J som variant af I skriver Wikipedia:

"Da J er opstået som en grafisk variant af I, skelnede man ikke tidligere mellem navnene på de to bogstaver. J blev brugt i begyndelsen af ord i stedet for stort I. Der er tradition for at udtale det som "I" i initialer for historiske personer, f.eks. i J.P. (Jens Peter) eller J.C. (Jens Christian). Dette gælder endnu:

H.J. Hansen, vinhandler og dennes odenseanske vinfirma
J.C. Christensen, politiker
J.C. Jacobsen, brygger, grundlægger af Carlsberg
J.P. Jacobsen, forfatter
J.P. Nielsen, redaktør og folketingsmand

Derfor er der også opstået den strengt taget fejlagtige skrivning I.P. og I.C. for disse navne, f.eks. I.P. Jacobsens Plads i Thisted, I.C. Christensens Vej i Ringkøbing og I. L. Tvedes Vej i Helsingør (opkaldt efter Jens Peter Jacobsen, Jens Christian Christensen og Jens Levin Tvede)."

I begyndelsen af 1930'erne var valgfriheden mellem I og J ikke længere til stede i dansk retskrivning; J var blevet et selvstændigt bogstav. Så I'et må være tilkommet ved monteringen af iskasserne men er ikke blevet malet på vognen, der beholdt sit J. Eller har vognen I en periode været påmalet I, indtil iskasserne eventuelt er blevet afmonteret og den har fået sit J tilbage?

I øvrigt interessant, at H.J. Hansen i Odense ikke var et ophuggerfirma men et vinfirma. Man lærer hele tiden noget nyt.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak