Tipvognsbaner Fanø

af Peter Andersen, Hedehusene, 15/6 2022, 21:13 (652 dage siden) @ Vestjyden

FANØ. Lidt yderligere oplysninger.

Sporanlæget på Fanø under anden verdenskrig var anlagt af firmaet Niemax & Cortsen, som var et samarbejde mellem firmaerne Brdr. Cortsen i Gentofte og Gebrüder Niemax i Neumünster i Holsten.

Efter befrielsen blev alt materiellet samlet i Esbjerg sammen med det fra omegnen af byen. Hvor meget spor, der kom fra Fanø, er lidt svært at gøre op umiddelbart, da det er angivet som adskillige salgsposter, hvor noget opgives efter længde og noget efter vægt. En del af sporet og materiellet blev dog brugt stadig af Kystdefensionen til ca. 1947. For tipvognene gælder, at ca. 200 kan henføres som kommende fra Fanø.

Deutz-lokomotiverne tilhørte formentlig Gebr. Niemax (eller Organisation Todt).
Kastrup-lokomotiverne tilhørte Brdr. Cortsen og havde fabriks-nr. 87/1943, 88/1943, 93/1943, 95/1944, 96/1944, 97/1944. Sporvidden var 600 mm og lokomotiverne havde Deutz-motor.
Brdr. Cortsen havde også et af deres Pederhaab-lokomotiver på Fanø, fabriks-nr. 371/1943.
Der var en del problemer efter krigen om, hvorvidt Kastrup-lokomotiverne var tysk ejendom (krigsbytte), eller om de tilhørte Brdr. Cortsen, som havde papir på at have anskaffet dem. I praksis fik det dog ikke den store betydning, for Brdr. Cortsen røg ind under værnemagerbestemmelserne og fik deres ejendom konfiskeret.

Den videre historie er, at Pedershaab nr. 371 blev solgt til civ.ing A. R Lamm, Kbh. i 1946, og senere kom til entr.fa Melchior & Voltelen, København, med nr. LA 1.
Kastrup nr. 95 og 97 blev overladt til Flygtningelejren i Oxbøl, de øvrige blev lånt ud til entr. Bendt U. Ramsing, som skulle bruge dem i Statens Brunkulsleje i Søby. Ved auktionen her efter hans fallit i 1946 blev Kastrup nr. 96 solgt til Fiskbæk Briketfabrik, som også købte et af de øvrige, mens de sidste to solgtes til Søby-værket (numrene er ikke angivet papirerne).
Hvor lokomotiverne så senere er endt i landet er ukendt.

Oplysningerne hovedsagelig fra Rigsarkivet - Kontoret for tyske efterladenskaber.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak