Stativ for ildværktøj med vipbar kurv øverst, eller?

af Steffen Dresler, 23/6 2022, 11:59 (671 dage siden)

Kære alle

I forbindelse med et spørgsmål jeg fik om kulgårde, kuloplag mv. fra en modeljernbaneklub/modeljernbanebygger, gennemså jeg billeder af Maskindepoter mv. for at finde eventuelle forlæg.

I et Svend Jørgensen billede fra Helsingør Maskindepot var der ude i et hjørne af billedet ved askegården en detalje der fangede øjet, nemlig en ”holder/stativ” for ildværktøj (krumrager, syvtal mv.), der anvendtes til at rense fyrkassen for slagger, ikke helt forbrændte kulstykker, aske o.s.v. når fyret skulle renses efter tur eller maskinen skulle slukkes af for eftersyn.

Jeg har aldrig set eller ikke bemærket et sådanne stativ ved en askegård herhjemme, dog set det i bl.a. Tyskland. Normalt er ildværktøjet jo placeret – når ikke i brug – på siden af den forhøjede kulkasse på tenderen eller på tanklokomotiver, ovenpå en af sidevandkasserne. Men ideen er jo praktisk for remisepersonalet, at de ikke skal op på maskinen.

MEN bemærk i den røde cirkel på fotoet, at der her øverst på værktøjsholderstangen er en metalkurv? fremstillet af fladjern. Den kan tilsyneladende vippes ved hjælp af den trækstang, der løber ned langs stativets holder. Nederst er der et aflåst håndtag (split?) hvorfra kurven øverst kan bevæges.

Så her er spørgsmålet; hvad er det for en dims og hvad bruges den til? Har INGEN anelse, what so ever!

Herunder et kraftigt udsnit af Sv.J. billedet med den efterspurgte ”dims” i den røde cirkel øverst!

[image]

Med venlig hilsen

Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak