Avatar

Kleinbahn Apenrade

af Morten Flindt Larsen, København K, 13/8 2022, 10:31 (612 dage siden) @ Bent Hansen

Hej.

Billedet # 1 er ikke mit bord, men de tre andre udtaler jeg mig gerne om.

Niels Munch henviser til Wilcke og Djks bog om Åbenrå Amtsbaner, med et foto af et Hanomag-lokomotiv mærket mergelbanen i Hønkys 1904. Jeg har også billedet, men fra Thomasen, der har tekstet det med samme oplysninger, som han fik af billedgiveren. Billedet er pt. 200 kilometer fra mig, men jeg forstå på NM, at billederne ikke er indetiske, men blot viser en Hanomag?

Allerede kort efter jeg fik billedet, skød en tysk forsker bestemmelsen Hønkys 1904 ned ud fra en viden om entreprenørerne. Jeg vil også gerne være med til at skyde, og jeg har to skud i bøssen:
1) En væsentlig kilde, Tidsskriftet Heidekultur, nævner ikke noget mergelselskab i Hønkys.
2) Hanomagen på Jernbanemuseets billeder er en Hanomag model 1909. Så kan den jo køre i Hønkys fem år før den tidligst blev bygget. Først 1909 slår den karakteristiske Hanomagdom igennem. Før den tid var domen lavere.

Hvis du ikke lige har styr på Hanomags modeller, så se på min bane og søg der på Hanomag. Eller klik her: https://bentsbane.dk/hanomag-industribanelokomotiver-i-danmark/

Jeg erkender, at blandt lokalhistorikere på egnen går et mergelselskab i Hønkys godt stadig.

Hvad billedet så viser, kan kun blive et gæt. Der var i Øbening mindst tre selskaber, hvoraf vi kun kender navn på ét. Der var tre entreprenørfirmaer, og så var der blandt de lokale ingen grænser for hvor langt de selskaberne kørte ud i oplandet. Ikke alle oplysninger kan simpelthen passe.

I øvrigt behøver de sidste tre billeder ikke at være fra samme leje eller selskab. Det sidste billede, #4 viser sandsynligvis et åbenthus arrangement for mergelforbundets aftagere med koner og børn.

Når jeg er hjemme igen ved mine billeder, er denne sag for længst glemt, men Morten får besked, hvis jeg finder ud af noget.

Amtsbanerne i Åbenrå havde som kollegaerne i Haderslev senere havde det, et mergelleje hvor der udkørtes mergel fra Knappen Mergelleje på meterspor. Men kun billede #1 kan vise det? Konceptet i Åbenrå var dog meget anderledes end i Haderslev.

Mvh. BH.

Hej Bent,

Mange tak. Så "afliver" jeg også Hønkys.

Gode hilsner
Morten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak