Avatar

Endnu et af de der'sens lede vogterhuse

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 18/8 2022, 20:27 (615 dage siden) @ Morten Flindt Larsen

Tillykke med at have fundet hus 57a på Sjælland. Det bekræfter endnu engang, at det der med at skrive husnummeret med meget store tal og bogstaver på husgavlen primært er et sjællandsk fænomen.

Lad os lige afrunde den østjyske vinkel: Der har faktisk ligget et hus 57a mellem Hovedgård og Hylke. Tak til Georg for at have gravet en side fra en 1940-"sort bog" frem. Mon ikke den stammer fra anlægget af 2. sporet:

[image]

Huset i den røde cirkel må have heddet 57a. Jeg har gravet lidt mere i husets historie. Det ejendomskort, vi hidtil har haft fat i, var den udgave, der i 1919-1925 blev tegnet i forbindelse med anlægget af 2. sporet.

Går vi tilbage til det oprindelige ejendomskort fra 1869, ser stedet således ud:

[image]

Landinspektøren har anført: "Indlagt med rød Skygge efter Opmaaling af Landinspektør V. Møller det fra Matr. 17f erhvervede Areal. 1902. Underskrift". Hvornår vogterhuset præcist blev opført, ved vi ikke. Dingeo.dk siger 1907, men den slags oplysninger skal som bekendt tages med store forbehold. Huset, overkørslen og de tilhørende vejanlæg (angivet med lyserød skygge på ovenstående ejendomskort) fik en kort karriere og overkørslen må være nedlagt inden 1940-kortet i den sorte bog blev tegnet - ellers ville huset have været placeret på en "rød" grund og have været forsynet med vedtegningen "Bh57a". Der er ikke noget interessant at finde på tinglysning.dk Skal vi have den helt nøjagtige historie om hus 57a og vejanlæggene, skal vi have fat i besigtigelses- og ekspropriationsprotokollerne, og de ligger desværre ikke på nettet.

Det er ikke lykkedes mig at finde overkørselsnummeret på overkørslen ved hus 57a mellem Hovedgård og Hylke.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak