Køreplan Vordingborg/Århus

af Steffen Dresler, 25/9 2022, 09:55 (577 dage siden) @ Stokholm

Godformiddag

Sådan lige for at sætte soldaterorlov lidt på plads, skelnede man mellem "Orlov" og "Forlænget orlov".

"Orlov" var den almindelige og gik fra lørdag kl. 12 (efter normalt udgangsparade) og til mandag morgen, altså være på plads og klar til "morgeneftersyn" omkring 0630-0700. Der var her normalt ikke restriktioner på rejsen og kunne man betale en tillægs- og en pladsbillet til lyntoget, var man i sin gode ret til dette. Normalt skulle man i "Rekruttiden" (3 á 4 måneder) rejse i uniform.

I de almindelige tog var DSB ansvarlig for de rejsendes sikkerhed, men KUNNE rekvirere almindelig politihjælp, altså som idag. DSB KUNNE dog i større orlovstog rekvirere enten Gendarmeri- eller Militærpoliti støtte.

"Forlænget orlov" blev normalt givet værnepligtige bosiddende på Bornholm, men tjenstgørende på Sjælland, Fyn og Jylland. Den løb normalt fra Fredag kl. 1200 og endte tilsvarende normalt mandag morgen, bortset fra Bornholmske værnepligtige, der skulle være på plads kl. 1200, eller efter tilladelse fra tjenestestedet. Årsagen hertil var man de værnepligtige var afhængige af "66 bådene", der jo sejlede om natten.

Almindelige værnepligtige KUNNE få tildelt "forlænget orlov" én gang om måneden, altså gældende fra fredag kl. 1200, tilbage mandag morgen.

Særlig orlov som juleorlov og andre højtider, gennemførtes normalt som "Orlovssærtog" fra de større garnisonsbyer, Aalborg, Aarhus, Holstebro, Fredericia, Sønderborg til Nyborg F. Fra Høvelte (over Kh) og Vordingborg over Næstved/Ringsted til Korsør. Orlovstogene var udelukkende for værnepligtige soldater (selvfølgelig også CF`er fra. f.eks. Middelfart) og togene var patruljeret af "Gendarmeri patruljer" (almindelige soldater udtaget til denne tjeneste og afmærket med blåt armbind med to sorte striber øverst/nederst). De havde ikke militærpolitimyndighed, men kunne påtale og tilbageholde. MP KUNNE også være tilstede i orlovstogene. Ligeledes regulerede de orlovstogenes ankomst/afgang fra færgestationer.

Så i det adspurgte tilfælde havde soldaten altså normalt orlov fra lørdag kl. 1200 og en enkelt weekend om måneden fra fredag kl. 1200, bortset fra værnepligtige bosiddende/tjenstgørende på Bornholm.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Der var "0 tolerance" i orlogstogene og på færgerne, ballade =tilbageholdt og sendt tilbage til tjenestestedet, der røg den juleferie! Men iøvrigt hørte det til sjældenthederne at der var problemer, man opførte sig ordentligt!!


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak