”FREDERIKSBERG BANEGÅRD og JERNBANEARKITEKTUREN 1844 – 1864"

af Steffen Dresler, 1/10 2022, 15:20 (544 dage siden)
redigeret af Steffen Dresler, 1/10 2022, 15:44

”FREDERIKSBERG BANEGÅRD og JERNBANEARKITEKTUREN 1844 – 1864"
Ved Helge Erlandsen og Ida Haugsted
Historisk-Topografisk selskab for Frederiksberg 2002
ISBN 87-87477-01-7

Undskyld hvis denne udgivelse har være omtalt før her på siderne, men har ikke kunnet finde en omtale. Jeg købte bogen i juli 2012, så den lige igennem og glemte den.

Skulle nu bruge noget om Frederiksberg jernbanemæssigt og huskede så bogen, en meget positiv overraskelse.

Nu er det ikke en anmeldelse, fagfællebedømmelse (som jeg nok ikke er godkendt til) eller andet. Men den fortjener en bemærkning eller to.

Det er jo IKKE en jernbanebog i traditionel forstand, men en udgivelse udarbejdet i forbindelse med at bevare og istandsætte Frederiksberg station i forbindelse med metrobyggeriet. Den indeholder omtale af arkitekterne og deres bygninger eller forslag, Roskildebanens arkitektur, Nord- og Klampenborgbanen, Den nye hovedbanegård (1864 stationen) og Frederiksberg Banegård. Til sidst noget om Wencks hovedbanegård, Frederiksberg godsstation og S-station, bygninger omkring den gamle station (CBS, Frederiksberg center mv.) samt selvfølgelig lidt om metrobyggeriet omkring stationen mv.

Der medfølger en masse jernbanehistorie om jernbanerne i hertugdømmerne og banerne i det sydslesvigske (sammenfald af arkitekter og arkitektur), alle med en god beskrivelse, kort og bygningstegninger.

I de overfor nævnte afsnit historien i.f.m. projekteringen og igen illustreret med masser af tegninger fra Rigsarkivets Rentekammersamling, Frederiksberg Byggesagsarkiv, Kunstakademiets arkiv, Landsarkivet for Sjælland samt ældre og mere nutidige billeder af stationer mv.

Jeg har tilladt mig at vise en illustration fra bogen:

[image]

Dobbelt Banevogterhus, Frederiksberg- og Nordbanen, RA, Rothes Arkiv nr. 1102

Det er ikke de store byggetegninger vi bl.a. ser på Jernbanekilder, men store nok til at danne sig et indtryk af mål mv., hvis dette ønskes.

Jeg har ingen ide om hvor boget forhandles, min købt under ”Brunch” besøg på stationen. Men bogen kan absolut anbefales.

Med venlig hilsen
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak