Er det overhovedet i Danmark?

af Jens Bruun-Petersen, 2/10 2022, 22:06 (566 dage siden) @ Anders

Det er en imprægneringsanstalt. Imprægneringen foregik engang på den måde, at en tønde med imprægneringsvæske (med krom-, kobber- og arsensalte) blev sat op i et tårn eller en mast, og en slange blev trukket ned og stukket ind i den træstamme, der skulle imprægneres. Når væsken dryppede ud ad den anden ende af stammen, var imprægneringen afsluttet, og slangen blev stukket ind i den næste stamme. Således blev stammer til brug som telefon- eller telegrafstænger imprægneret. Imprægneringanstalter til fremstilling af master til stangrækker fandtes mange steder i landet.

Trykimprægnering hører en senere tid til.

Bøgesveller kogt i tjæreolie blev indført i 1889, og DSB sluttede kontrakt med R. Collstrop, der byggede en imprægneringsanstalt i Køge. I 1900 etablerede firmaet en tilsvarende imprægneringsanstalt i Horsens til forsyning af Jylland og Fyn. (Se "De danske Statsbaner 1847-1947", side 260).

Billedet viser nok en imprægneringsanstalt til master. Sådanne anlæg var gerne anlagt med adgang til jernbanespor. Foretagendet på billedet synes at være omgivet af skov og kan derfor ligge mange steder. Der ses ingen havn, altså er det næppe Køge, og der ses ingen by, så det er nok heller ikke Horsens. Så det er ikke et af Collstrops anlæg. Så hvor så - et privat anlæg op til en station?

Venlig hilsen
Jens


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Svenska-lok


Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak