Kalenderlåge nr. 6 for 6. december 2022 - LØST

af Niels Munch, 6/12 2022, 12:51 (361 dage siden) @ UTJ

Om vi ​​ska vara lite petiga så är det Skånska Cement AB:s bruksspår från MLJ. "1950 drogs ett normalspår från MLJ ner till kalkbrottet. På en sträcka av 400 meter närmast Limhamn byggdes spåret som ett treskensspår. Detta på grund av att banan gick genom bebyggelsen och det fanns inte plats för att lägga två spår bredvid varandra. På sträckan närmast Limhamn korsade spåret hela nio gator. (...)"

Kære Ulrik,

Carsten har vistnok hele tiden vidst, at vi er i Limhamn, og Niels B. var spot-on på Kalkbrottsgatan, men manglede at identificere banen, hvilket jo var opgaven.

Det gjorde du imidlertid, Ulrik, og har dermed vundet stafetten og retten til morgendagens kalenderlåge. Tillykke.

Gættebilledet er - uden fotofusk - dette:

[image]
Limhamn, "brottets bana" 25.07.2017 (nm).

Gaden på tværs er "Tegnérgatan", og bygningen "Limhamns Konsthall" er den gamle Tegnérskolan fra 1850. Det blå skilt viser mod Limhamns Torg, gaden op mellem de gamle huse er "Gamla Gatan". Færdselsåren t.h. er "Kalkbrottsgatan", og det viste stykke er "genombrottet" af gaden mod nord til Limhamnsvägen/Övägen. Dette vejstykke blev etableret så sent som 1991, og i årene forinden var "brottets bana", som jernbanen her kaldtes i folkemunde, forlagt til Kalkbrottsgatans vestre side. Dette omfattende vej- (og bane-)anlæg skete alt a.h.t. at skabe forbedret adgang til/fra Limhamn-Dragør overfarten .....

I forne tider var overkørslen for Tegnérgatan bevogtet:

[image]
Limhamn 1916. Limhamn Museums Bildarkiv - ID 3835.

T.h. for det indhegnede 891 mm dobbeltspor på "brottets bana" ses ledvogterhytten. Herfra betjente banvakten bomanlæggene for Sveagatan, Tycho Brahegatan, Tegnérgatan og Linnégatan (den med sporvognslinie 4).

Ældre foto (1921) af Tegnérskolen med "brottets bana" yderst t.h.:

[image]
Gamla Gatan. Malmö Museer ID: EJ 000028.

Kalkbrydningen ophørte 1994, og normalsporet gennem byen benyttedes herefter yderst ringe for i 2008 at være fjernet fra Linnégata-krydset ned til kalkbruddet, som i dag er naturområde.

En bid normalspor blev - som vist på gættebilledet - bevaret som "fortov" fra Limhamnsvägen ned til Linnégatan.

Bedste hilsener & tak for medspil
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak