Mindekorset i Tobberup

af Jenny, 29/3 2013, 13:57 (4043 dage siden) @ shipmik

Hej Jenny

Lille trækors... det er nok ikke lige det rigtige ord om det mindesmærke, som står ved jernbanen. Det er et stort trækors - omkring 2,5 meter højt og bygget af skibsbygningstræ ved Hobro Skibsværft. Det står endnu - billedet er fra 31. maj 2012 - og som du kan se er der nogen, der holder det. Det står i en mindre træ tykning og bliver formentlig grønt af alger hver eneste år.

Bent Mikkelsen
www.bettynordgas.dk

[image]

[image]
Foto: Gerhard Schoop

Hej Bent!
Fint billede, du har taget. Jeg har indsat et billede af det kors, der blev rejst i 1947. Dette kors blev lavet på Hobro Skibsværft.
Hen over år har tidens tand sat sine spor i korset, og til sidst frygtede man, at det skulle vælte i en storm. Derfor blev der i løbet af 2004 op til 60-årsdagen for befrielsen lavet et nyt trækors på Banedanmarks værksted i Århus, og også bekostet af Banedanmark. Det blev uden ˶taget ̋ over korset, men med samme tekst som på det gamle kors.

4. Maj 2005, 60-årsdagen for befrielsen, var der en lille mindehøjtidelighed ved korset i Tobberup, hvor borgmester Jørgen Pontoppidan holdt en lille tale og nedlagde en krans med bånd ved korsets fod. Desværre er mindesmærket stadig meget svært tilgængeligt. Da man ikke må gå ad banelinien eller langs dermed, bliver det en tur over marker, over elhegn og gennem krat for at nå dertil. Det er Banedanmark der har opsynet med mindekorset og den lille lund derved.

Det gamle kors blev omhyggeligt taget ned og efter sigende kørt til Jernbanemuseet i Odense. Dette siger man i Odense, at man intet kender til. Er der nogen der ved noget derom?
NB! Ønsker fortsat oplysninger om det lille hjemmelavede trækors tæt ved banelinien - og evt. om togenes brug af signal ved korset.

Venlig hilsen
Jenny Lyngaa


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak