Sabotage

af Steffen Dresler, 29/1 2023, 20:56 (424 dage siden) @ Chivas

Hej Chivas

Nu har jeg ikke været inde og se hvor langt/meget DR fik omsporet ind i de tidligere bredsporsstrækninger (Sovjetunionen).

Men generelt skulle man enten vælge bredspor eller normalspor, da hele fronten (krigen) var afhængig af jernbanetransport. Og så valgte man jo naturligt nok normalspor, da alt materiel, forsyninger, enheder, byggematerialer mv. kom fra vesten. Ellers skulle man bruge tid og kræfter på at anlægge store omladningsgodsbanegårde for omlæsning i hhv. bredspors- og retur normalspors vogne for ikke at tale om lokomotivskift.

I krigens start (1941) skulle der anvendes alene ca. 44.000 godsvogne som minimum i daglige transporter for at at holde fronten nogenlunde kørende. Heraf var 5.500 vogne = 220.000 tons svarende til over 100 daglige enhedstog (med maskinskift ca. 400 til 500 lokomotiver), nødvendige for bare den direkte frontindsats. Derfor var der ikke hverken tid eller kræfter til omladning.

DR havde i sammenarbejde med hærens 3. Eisenbahn-Pionier-Brigaden (en til hver Heeresgruppe) i hundredevis af Omsporings "Bau-züge" kørende umiddelbart bag fronterne, der foretog omsporing af bredsporsmateriel til normalspor og samtidig hermed ændre sporvidden til normalspor. I DRG omsporingsenheder var personellet normalt teknisk personale, altså civile håndværkere fra DRG. Senere i krigen anvendtes også tvangsfrivillige (de hed de!!) eller krigsfanger. Sluttelig da det gik helt galt oprettede SS 5 såkaldte "SS Eisenbahnbau brigaden", der rent ud sagt var kørende koncentrationslejre.

Da Sovjetunionen også var helt afhængige af jernbanetransport, blev jernbaneanlæggende med broer mv. ødelagt bl.a. ved hjælp af "Schinenwölfe" og selvfølgelig sprængninger, da fronten vendte.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB og OT i ovennævnte forbindelse: Historien gentager sig. Idag er den russiske invasionshær i Ukraine også total afhængig af jernbanerne, hvorfor jernbaneknudepunkter og broer er absolutte nøglepunkter. Hvis de kan ødelægges af Ukrainerne kan der ikke kæmpes, fronten dør ud på mere end en måde.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak