Lokomotiv på afveje - svaret

af Jens H. Bondesen, 25/4 2013, 15:49 (4012 dage siden) @ MR

Lokomotivet er OKMJ 14, og vognene ligeledes fra Nordsjællands. Toget kom til at hedde "Pandekage-ekspressen", fordi ovnen i pakvognen blev brugt til at bage pandekager hele vejen på turen over og hjem.

Flere herlige minder fra hjemturen dukker frem fra de støvede grå:
Fra Odense til Nyborg var pandekagepanden erstattet af en stor suppegryde med aftensmaden. Vognens bevægelser fik suppen til at "køre rundt" i gryden, så det løb ud over siderne - værre svineri.
I Nyborg blev nr. 14 vendt og fyret kastet ud, så ombordsætningen skete med MH. Da toget var ombord gik det op for os at brændeovnen i pakvognen ikke var blevet slukket, hvilket gav bekymring for færgens brandmeldere. Et snarrådigt medlem mente at løse problemet ved at hælde vand på. Heldigvis skete der ikke andet end en hel del dampudvikling, der i hvert fald blev bemærket af færgens besætning!
I Korsør trak en anden MH toget i land og stammen blev placeret ved en dampforvarmestander, så personalet kunne holde varmen. Cb 1 og Cf'eren havde dampvarmeapparater for lavtryk mens DSBs moderne vogne havde for højtryk, derfor blev der kun åbnet ganske let for dampen fra forvarmningsanlægget. I løbet af natten blev der pludselig meget varmt i de to vogne, da en venlig stationsbetjent havde åbnet helt for dampen. Det var lidt svært at overbevise ham om at det ikke var nogen god ide. Heldigvis skete der ikke andet end at folk fik det varmt, men det kunne være gået helt galt, hvis et af damprørene i vognene var sprunget. Folk lå og sov på gulvet i vognene og var således ganske nær ved damprørene.
Selv opholdt jeg mig i C 9, der har koksfyret centralvarmeanlæg, og det gav ikke slet så meget varme.
Næste morgen fortsatte turen mod Saunte, der var togets slutdestination. Indtagelsen af pandekager fortsatte til lyden fra en gammeldags rejsegrammofon.
Hvis jeg ikke husker helt galt, afsporedes pakvognen E 243 ved togets afgang fra Grønnehave, så ikke alle nåede hjem til planlagt tid.
Tak for erindringsvækkeren, Michael :-)


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak