Avatar

Pedershvile teglværk (Webers)

af Michael Deichmann ⌂, Gribskov kommune, 30/8 2012, 18:31 (4250 dage siden)

Jeg kører regelmæssigt ad Rørmosevej fra Pibemølle og mod Annisse.

Idag ligger Helsinge Golfs baner på venstre side af vejen, når man kører i anførte retning (vestover) og "søen" man ser er jo en tidligere lergrav til Pedershvile teglværk på den modsatte side af vejen.

Jeg erindrer, at for ikke så mange år siden krydsedes Rørmosevej af et smalspor, der gik fra teglværket og over til lergraven, der nu er sø på golfbanen.

Jeg har lige for god ordens skyld checket om smalsporsnettet omkring Pedershvile teglværk har været behandlet her før og også checket EVP's side. Erik nævner det lige i oversigts siden om teglværksbaner, men der er ingen detaljer. Erik og Poul Adamsens cykeltur nåede nok ikke så langt mod Nordøst så de fik "kortlagt" Pedershvile.

Ved vi noget om hvor stort nettet var? Var der et spor helt over til Gribskovbanen a la det man havde fra Mårum Teglværk (ved Duemose Trb.) eller var det bare rundt til de (i hvert fald) 2 lergrave der var ved teglværket?
(den anden lå på samme side som teglværket og er nu fyldt helt op).

De forskellige tilgængelige historiske kort og luftfotos er enten ikke tydelige nok (Luftwaffe 44) eller har simpelthen hverken denne smalsporsbane eller den ved Duemose.

Måske der er andre der har noget materiale?

PS: Jeg skal straks tilstå at jeg ikke har kigget i de special bøger der åbenbart findes om området.

Pedershvile teglværk (Webers)

af Peter Andersen, Hedehusene, 30/8 2012, 21:16 (4250 dage siden) @ Michael Deichmann

Hej.
Jeg tror aldrig, der har været planer om spor til GDS, da værket først blev anlagt 1933, og på det tidspunkt brugte man allerede lastbiler til direkte levering på byggepladser. Wewer (sådan hed ejeren) ejede allerede et teglværk Prøvelyst ved Karlebo, og der var heller ingen jernbaneforbindelse.
Jeg har været til fods til Pedershvile omkring 1970, men så ikke nærmere på værket, da toget holdt ved gravemaskinen, og det var ret sent og diset. Jeg har en oplysning om ca. 500 m spor, men jeg ved ikke, hvem den stammer fra.
I øvrigt havde Wewer flere værker og lergrave i Nordsjælland.
Sporforløb på teglværker ændrer sig jævnligt og løbende. Almindelige kort viser ikke det hele.
Da du bor i området, vil jeg foreslå, at du spørger Lokalarkivet. Jeg kan se, at det nu er flyttet til Græsted. Der findes muligvis også andre kort end GI.
Hvis sporene har krydset offentlig vej, har værket skullet have tilladelse, og sådanne kan man læse om i amtsrådets referater. Muligvis har disse stået i en lokal avis, ellers findes de som regel på tryk. Det kongelige Bibliotek burde have dem, muligvis har også arkivet i Hillerød. Jeg har selv fundet mange oplysninger om roebanespor mm. i referaterne, som fandtes i Lollands-Falsters Stifts-Tidende.

Pedershvile teglværk (Webers)

af Thorbjørn, Kbh Ø, 30/8 2012, 23:09 (4249 dage siden) @ Peter Andersen

http://www.kortal.dk/privat/index.asp
kan man faktisk på DDOland 1954 se de de fleste industribaner,
bl.a. Pedershvile.
Man kan finde begyndelsen ved de to bygninger i
teglværkets nordøstlige hjørne

Pedershvile teglværk (Webers)

af axj, 12/1 2013, 17:14 (4115 dage siden) @ Michael Deichmann

[image]

Hvis man ser på vedhæftede kort, der både viser hele pedershvile teglværk og søen (tidligere lergrav), lidt af tvingsbakken foroven og til venstre og peterhvilevej og kirkebjergvej forneden, så boede mine forældre og 2 børn på stedet mærket med et gult 1-tal forneden til venstre i årene 1949-57 og min far arbejdede alle årene på Pedershvile Teglværk.

På det tidspunkt var søen en lergrav, men ikke nær så stor, som søen viser: den sydlige halvdel af søen var dyrkede marker (fra det røde 3-tal og nedad). Langt det meste af lergraven vest for Rørmosevej (mærket rødt 2-tal) var også landbrugsjord med 2 store mose-huller. Far gravede og kørte ler som regel fra det område, der nu er sø, men sommetider også fra området, jeg har mærket med et rødt 4-tal til venstre for teglværket. Skinnerne krydsede Rørmosevej sådan ca. hvor Rørmosevej krydses af veje både til venstre og til høje for Rørmosevej (måske lidt nærmere den sydligste spids af teglværket), hvor vognene kørte op langs en teglværksbygning. Der var spor rundt om begge lergravene, men ingen yderligere spor og slet ikke jernbanespor!.

Avatar

Pedershvile teglværk - foto 1954

af Mire ⌂, København, 12/1 2013, 21:38 (4114 dage siden) @ Michael Deichmann
redigeret af Mire, 12/1 2013, 21:54

Hermed et luftfoto fra området i 1954
og der ser ud til at være skinner omkring søen og bag
teglværket er der vist - måske en remise bygning.

hilsen Jean Henrik
[image]

Pedershvile teglværk (Wewers)

af Peter Andersen, Hedehusene, 18/1 2013, 20:47 (4109 dage siden) @ Michael Deichmann

[image]

Hermed et enkelt billede jeg tog i sommeren 1972 i lergraven ved Pedershvile. Det er Pedershaab lokomotiv nr. 105, og føreren af både gravemaskinen og lokomotivet hed Ali Yilderim. Jeg måtte nemlig sende ham en kopi.

Avatar

Pedershvile teglværk (Wewers)

af Michael Deichmann ⌂, Gribskov kommune, 18/1 2013, 21:36 (4108 dage siden) @ Peter Andersen

[image]

Den er formentlig ovre og grave i det der idag er søen på Helsinge Golf's bane (altså golfbane - ikke smalsporsbane :-).

Pedershvile teglværk (Wewers)

af Peter Andersen, Hedehusene, 18/1 2013, 23:22 (4108 dage siden) @ Michael Deichmann

Det er søen, der ligger syd for Rørmosevej, mrkt. "3" på luftfotoet.
Jeg har ikke været der siden 1978, hvor vi afhentede 7 lokomotiver der, så jeg er ikke klar over, om der er golfbane nu.

Avatar

Pedershvile teglværk (Webers)

af Tommy Nilsson ⌂, Ringsted, 26/1 2019, 14:33 (1910 dage siden) @ Michael Deichmann

Sidste sommer var jeg på besøg på Pedershvile teglværk (nu Helsinge teglværk). Der var ikke spor af spor.

[image]

[image]

[image]

[image]

Avatar

Pedershvile teglværk (Webers)

af Michael Deichmann ⌂, Gribskov kommune, 27/1 2019, 00:02 (1909 dage siden) @ Tommy Nilsson

Sidste sommer var jeg på besøg på Pedershvile teglværk (nu Helsinge teglværk). Der var ikke spor af spor.

Kalder Weber det? Eller Weinberger som ejer det nu? For Helsinge Teglværkligger/lå ude på Valbyvej Nord for Helsinge. Men ja, hvis man Googler "Helsinge Teglværk" ender man ude ved Pibemølle.

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak