Indfrielse af løfte

af Bent Hansen, 6/2 2019, 22:28 (1898 dage siden)

Hej.

En af mine mange kalenderlåger i 2018 behandlede emnet baner i minegange mv. i Danmark. Løsningen var banerne ved Hjerm Kalkværk. Under forløbet blev efterhånden en lang række baner under jorden i Danmark listet op. At også Tingbæk Kalkminer havde haft bane, konfirmeredes efterhånden. Blandt andet nævnede jeg en mine med bane ved Kollund under Første Verdenskrig, og nogen krævede bevis. Dette er nu kommet til veje og ses her nedenstående.

[image]

Banen er stadig et stort spørgsmål, og kilden er stadig ikke dukket frem. Nu ved jeg imidlertid, at kilden er tysk; thi den tekst, der ved kopieringen kom med, er tysk. Jeg kan bekræfte, at stedet er Kollund, og tiden er 1914 - 18. Billedteksten bekræfter min undren over forekomsten, men det bekræftes, som jeg formodede, at der var tale om interglaciale tørv, der i parentes kaldes brunkul.

Flensborg Avis nævner intet, og Google kokser helt, idet den kører rundt i og omkring Nr. Kollund i de midtjydske brunkul. Så kan jeg tilføje, at den nærmeste kunde til kullene var Christian den Fjerdes Kobbermølle i bebyggelsen ved Krusåen ikke langt fra Kollund. Netop her var der stor aktivitet under krigen. Kobber fra hele landsdelen Slesvig blandt andet fra kirkerne omsmeltedes her til krigsindustrien. For at køre tyvegodset fra banen til møllen var der bygget en tipvognsbane fra Nr. Smedeby Station til Kobbermøllen. Om dette kan der ses i bentsbane under Flensborg. Brug kobbermølle som søgeord på hjemmesiden.

[image]

Endnu et fotos er indsat her. Også det har en fuldstændig ukendt kilde, men er formentlig også fra en skriftlig, trykt kilde.

Her er jeg også på bar bund. Det var nærliggende, at tro, at de to fotos viser samme brunkulsmine, men det gør de næppe. Arbejderne her ser danske ud, mens de på det tyske foto fra Kollund ser tyske eller måske russiske ud. Der er givetvis tale om krigsfanger i uniformsrester.

Som emne for billedet her har jeg foreslået og forkastet kalkværker af enhver art, Hasleværket og andet på Bornholm herunder Arnager. Det er heller næppe Færøernes kul eller Grønland. Det eneste jeg ikke kan afvise, er Island, men det skyldes, at jeg ikke ved, hvordan de islandske kulminer så ud.

Ved du noget om billederne, jeg ikke ved, vil mange blive glade.

Med venlig hilsen

BH.

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak