Angivelse af hjulstilling på damplokomotiver.

af Steffen Dresler @, tirsdag 24. marts, 2020, 13:48 (16 dage siden)

Kære alle
I ”opgave II” var jo kun opgivet det projekteredes lokomotiv tekniske typebetegnelse, hvilket jo faktisk er en disciplin, der er ved at gå i glemmebogen, da den jo i dag uden damp, ikke har den samme praktiske betydning for også udseende af lokomotivet. Og det kan man så diskutere.
Men i dampens tid var det vigtigt at vide hvad og hvorfor og som i kan se af de to vedhæftede sider, kunne man faktisk helt specifikt ned i detaljen forklare, hvordan lokomotivet næsten ”så ud” og ikke mindst type og driv- og kobbelhjul. Jo flere jo bedre adhæsion.
Nedenstående sider er scannet fra Danmarks Jernbanemuseums venners årsskrift (forløberen for ”Tog i tiden” og nu ”Jernbanehistorie” fra DJM), Årsskrift 1999. Og da jeg både er skriverkarl og ansvarshavende redaktør, går det jo nok an at vise det her:
[image]
[image]

Med venlig hilsen

Steffen Dresler
NB: I skal nok slippe for hjemmeopgaver!!!
NB: Beklager størrelsen, eller nok mere manglen på samme, kan ikke gøre det bedre.

Angivelse af hjulstilling på damplokomotiver.

af Niels @, Aarhus, tirsdag 24. marts, 2020, 17:29 (15 dage siden) @ Steffen Dresler

Hej Steff

Tusind tak for en fin artikel, der lige netop besvarer de spørgsmål angående bl.a. cylinderkonfiguration, som jeg stillede i forbindelse med din gætteopgave II - dejligt at forummets vidensbank igen har slået til :-)
Det er herligt, at når man nu i sit efterlønsliv har taget sin ungdoms lidenskab for tog - og især damplokomotiver - op igen, at man så kan blive opdateret på alt det, man enten har glemt eller aldrig fik lært i tide, mens man stadig kunne se damplokomotiver i drift.
Jeg må nok hellere se at få taget mig sammen til at finde en veterantogsforening, hvor de har et gammelt damplokomotiv, som jeg kan være med til at gå og makke med, når undtagelsestilstanden er ovre.

PS: Du skriver

NB: Beklager størrelsen, eller nok mere manglen på samme, kan ikke gøre det bedre.

Måske du kunne scanne artiklen som PDF og lokke webmaster Tommy til at lægge den i forummet under "Artikler"

Venlige hilsner

Niels H.

--
Niels

Angivelse af hjulstilling på damplokomotiver.

af Steffen Dresler @, tirsdag 24. marts, 2020, 17:41 (15 dage siden) @ Niels

Kære Niels

Du skal nok finde en damper at snakke med:-) når vi kommer ud på den anden side af den nuværende situation. Du må slå op på "find en damper nær dig":-D

Det med en PDF format til Tommy lyder tiltalende. MEN, der er lige noget med nogle rettigheder, der skal undersøges først sådan generelt. Jeg er nemlig ikke sikker på at jeg ALENE kan træffe det valg. OK, artiklen er min, men hvad med de andre gode, instruktive og historiske artikler i disse udgivelser?
Skal undersøges først.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen