SB bus kommer til salg

af Steffen Dresler, 13/9 2022, 21:25 (583 dage siden) @ Niels Munch

Godaften til alle

Sådan lidt afstedkommet af tidligere afhændelser.

Det er normalt altid kedeligt når der skal spares og når der så ved den efterfølgende prioritering skal udskilles materielgenstande. Den kan for nogen være uforståelig. Således også med SB Bedford bussen. Men museet har altså prioriteret af denne materielgenstand kan udskilles! Der har altså fundet er vurdering sted!!

Nu håber jeg så bare, at museet vil stille krav til afståelsen over for en ny eventuel køber/modtager/udstiller/bruger.
Det nytter jo ikke at ”højstråbende/højstbydende” løber af med bussen, hvis ikke dem/de kan garantere bussens bestående og i den stand man ønsker den skal være i, altså opbevaring og økonomi.

Vi har ført set/ser busser og jernbanemateriel bevaret under så dårlige forhold at den/de er ”beyond any repair”. Samtidig hermed er der ikke udfærdiget nogen som helst planer for vedligeholdelse/reparation/restaurering og sluttelig er der ikke de økonomiske midler til rådighed. Busser og jernbanemateriel er rådnet op under en presenning eller anden dårlig opbevaringsform.

Jeg håber – har overhovedet slet ikke forstand på bussen og ikke mindst dens eventuelle historisk- og/eller kulturelle værdi – at bussen er alt andet og mere end ”nice to have” og det er synd den skal væk.

Man skal vel ikke bevare noget fordi ”jeg” synes det er synd o.s.v., men fordi bussen har en værdi fordi den med dens bevaring viser noget med interesse for mere end bare os jernbane- og businteresserede!

Jeg mener at hvis dette projekt skal have sin gang på jorden, skal modtager kunne fremlægge både planer og økonomisk formåen og at der er en klausul, at hvis ikke indenfor den aftalte tid o.s.v., vil ejerskabet af bussen gå tilbage til anden vurdering om nyt ejerskab evt. skrotning.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

SB bus kommer til salg

af Leif Jørgensen, Hedehusene, 13/9 2022, 22:10 (583 dage siden) @ Steffen Dresler

Enig i at der skal tænkes på opbevaring. Der er rigtig meget, der har måttet ophugges, fordi ejerne har ladet det stå udsat for vejr, vind og hærværk i årtier. Der har givetvis været tanker og drømme, men som tiden er gået, er de blevet fuldstændigt urealistiske. Og på et tidspunkt har folk uden sentimentale følelser så besluttet eller krævet, at vragene skulle væk. Nogle gange har det måske ikke betydet så meget, da der alligevel var tilsvarende materiel i langt bedre stand. Men andre gange er det gået udover sjældne og enestående ting. Ting der ellers kunne have være reddet, hvis der var taget hånd om dem i tide. (Og ja, der er nogle skrotninger, der nok lige så meget har handlet om manglende interesse hos de ansvarlige.)

Hvad angår den aktuelle bus, så er den særlig ved at være en af de få fra privatbanerne, der stadig eksisterer. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholms bussamling dækker primært Storkøbenhavn, Odense og Aarhus, mens Danmarks Busmuseum primært gør det i provinsbyer og private vognmænd. De mange privatbaners busser er der ikke så mange, der har kæret sig om. Den her har vel også oprindeligt overlevet, fordi den tilfældigvis hørte hjemme i et område med meget turistkørsel. Men nu repræsenterer den altså også en del af de danske privatbaners historie.

Om et af de etablerede museer vil købe bussen må vise sig. Men det kræver dog at Nordjyllands Kystmuseum og Frederikshavn Kommune ikke har fuldstændig urealistiske forventninger til prisen. For de etablerede museer har altså også en økonomi, der skal hænge sammen.

Med venlige hilsner
Leif Jørgensen

SB bus kommer til salg (3 fotos)

af Niels Munch, 14/9 2022, 10:14 (583 dage siden) @ Leif Jørgensen

Hvad angår den aktuelle bus, så er den særlig ved at være en af de få fra privatbanerne, der stadig eksisterer.

Tja, der eksisterer én eller to Volvo B615-05/Aabenraa fra Ebeltoftbanen; men når vi taler "snudebusser" med jernbanerelation, kan jeg ud over SBs kun komme i tanker om DSBs Triangel på DJM:

[image]DSB Triangel O21 fra 1935, DJM 01.02.2017 (nm).

..... samt De Bornholmske Jernbaners Bedford med Rønne-Karosseri:

[image]DBJ Bedford OB fra 1948, Sporvejsmuseet 1992 (nm).

Skagensbussen medvirkede i TV-indspilningen (1977) af Hans Kirk's "Fiskerne":

[image]Kilde: https://www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/film/fiskerne .

Bussen blev i øvrigt istandsat i 2019: https://ligeher.nu/frederikshavn/nyheder/livet-her/saa-koerer-den-gamle-bus-igen/9cb060... .


M.v.h.
Niels

Avatar

SB bus kommer til salg (3 fotos)

af Michael Deichmann ⌂, Gribskov kommune, 14/9 2022, 20:13 (582 dage siden) @ Niels Munch

Den her har ikke en ferrovial fortid, men er dog en velbevaret snudebus med en spændende proviniens:
[image]

SB bus kommer til salg (3 fotos)

af Niels Munch, 14/9 2022, 22:01 (582 dage siden) @ Michael Deichmann

Den her har ikke en ferrovial fortid .......

Hej Michael,

Der gik en overgang forlydender om, at bussen havde kørt hos Skagensbanen; men jf. det sædvanligvis troværdige danskebusser.dk, har den kørt hos Odderbanen, som lod den ombygge 1937. Opklodset under krigen.

M.v.h.
Niels

Avatar

SB bus kommer til salg (3 fotos)

af Michael Deichmann ⌂, Gribskov kommune, 15/9 2022, 06:15 (582 dage siden) @ Niels Munch

Den her har ikke en ferrovial fortid .......


Der gik en overgang forlydender om, at bussen havde kørt hos Skagensbanen; men jf. det sædvanligvis troværdige danskebusser.dk, har den kørt hos Odderbanen, som lod den ombygge 1937. Opklodset under krigen.

Ja, det er vist mig der har bragt det på "banen", for det var det jeg mindedes at Børge Kaa fortalte til folk, men det har han nok ikke haft styr på. Og derfor skrev jeg som jeg gjorde :-)
Iøvrigt er der en unøjagtighed i teksten til billedet idet den omtalte tandlæge var med til at starte Trafikhistorisk Museum ved Petershvile syd for Helsinge i 1963 sammen med Børge Kaa, så der er forbindelsen imellem de to.

SB bus kommer til salg

af ivar, 14/9 2022, 00:19 (583 dage siden) @ Steffen Dresler

Den aktuelle bus er ikke bevaret, fordi det er synd for den. Den har været et aktiv for museet, ganske billigt for øvrigt da den drives og serviceres af frivillige blandt museets venner - hvoraf en del nu sikkert bliver uvenner.
Det kommunen har gang i, er at nedlukke lokalhistorien. de åbne lokalhistoriske arkiver bliver konverteret til lukkede forskningsbiblioteker. Nu forsøger man så at kapitalisere bussen og inden længe ryger nok også Hansa, der er en af de få autentiske kystkuttere, der er tilbage.i
Nå, det har ikke så meget med jernbaner at gøre, men blot en vemodig konstatering af, at vi ikke kan stille noget op mod personer, hvis historiske forståelse ikke rækker ud over de tidligste Nintendo spil.

mvh
-ivar

SB bus kommer til salg

af UTJ, 14/9 2022, 12:55 (583 dage siden) @ ivar

Det hedder "formidling", det som er in i museumsverdenen. Og det er rasende dyrt.

SB bus kommer til salg

af Claus E. Hansen, 13/9 2022, 21:55 (583 dage siden) @ Niels Munch

Det må da være en værdig opgave for f.eks. Danmarks Busmuseum.

EVP fortalte om bussen på sin side: http://evp.dk/index.php?page=sb---skagensbanen---rutebiler .

Flere fotos og busdata findes her: http://www.danskebusser.dk/bus/billeder/vis_index_id.php?ID=25112 .

M.v.h.
Niels

Det må man virkelig håbe, men pengepungen skal sikkert også være i orden.

Man kommer jo uværgeligt til at tænke ikke helt så lang tid tilbage, da nogen lunde det samme skete med det "store" museum.

Der er jo rent faktisk tale om vores kulturarv mht. Skagensbussen.

Men det er desværre nok ikke det sidste vi har set sådan generelt set.

Mvh
Claus

Jernbanebøger

Kjellerupbanen

Kjellerupbanen. Pris 390 kr.

Læs mere
Militære jernbane transporter i 1930erne
Militære jernbane transporter i 1930erne

Per Finsted fra Dansk Militærhistorisk Selskab (www.chakoten.dk) har skrevet en artikel om militære jernbanetransporter i 1930erne. Jernbanen.dk har leveret tegninger til artiklen og har som tak fået lov at bringe artiklen her.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak