Oversigt over de københavnske stationers togekspedition

af Rasmus Rohde, 20/11 2022, 15:35 (515 dage siden)

Da jeg for nylig gik igennem hvad jer har af gamle skrivelser vedr. jernbanen, faldt jeg over fotokopier af to gamle numre af ”Vor Stand”.
”Vor Stand” var fagforeningsblad for ”guldsnorene” ved DSB.
De to numre er fra hhv. november 1953 og november 1957. De omhandler den lønmæssige klassificeringen af DSB’s stationer. Denne foregik efter et sindrigt pointsystem, hvor der blev taget hensyn til næsten alt.
I forbindelse med dette. er der i hvert af bladene et afsnit om de københavnske stationers trafikforhold.
Jeg vedhæfter de aktuelle sider, da jeg mener at de kan have interesse for forummets læsere.
[image][image]
[image]

Jeg håber det kan læses, jeg kunne ikke få et større billede.

Med venlig hilsen
Rasmus

Avatar

Oversigt over de københavnske stationers togekspedition

af Ove Nygaard, 20/11 2022, 16:27 (515 dage siden) @ Rasmus Rohde

Hej Rasmus Rohde.
Det er nogle interessante sider af "Vor Stand", du har liggende og kopieret her. Jeg kan fortælle, at det var en opgørelse, som "satte sindene i bevægelse" og gav anledning til ophidsede opringninger mellem stationsforstanderne på stationerne. Jeg har som trafikelev (antaget 01.09.1951) enkelte gange overværet, at "min stationsforstander" førte en højlydt samtale i telefonen med en kollega om klassificeringen, ligesom emnet naturligvis stod højt på dagsordenen i "Jernbaneforeningen". Og klassificeringerne kom så først længe efter opgørelsen, og så var forholdene visse steder i mellemtiden helt forandret både i op- og nedadgående retning!
Tilsvarende opgørelse blev også foretaget for så vidt angår stationer, der var ledet af en stationsmester, der var organiseret i Dansk Jernbane Forbund. Det skete så nogle gange, at en "stationsmesterledet station" opnåede så mange "points", at den blev oprykket til en lønramme, der fordrede en stationsforstander, og så var det "den siddende stationsmester", der blev oprykket og fik stillingsændring. Og så kom der gang i opgaven med at ændre destinktionerne på både uniformshue og skuldre (lidt senere jakkereversen, da "Wienerbrødene" blev ændret til "Egeblade"), så man var standsmæssigt uniformeret med ægte guld i hue og på uniformsjakken.
Og på mange mindre stationer var der postekspedition, som efter et sindrigt opgørelsessystem udløste et posttillæg til stationens chef. På oversigten bemærkes, at den store færgestation Gedser tillige har tillæg for postekspedition, om hvilket man vel kan sige, at det er som følge af en stor station i en lille by. Hele klassificeringspsørgsmålet blev fuldstændigt ændret ved lønningsloven af 1958, og senere er det hele jo vendt adskillige gange i takt med strukturændringer, men meget af det er beskrevet i div. bøger, bl. a. "Guldsnore på sporet" udgivet i anledning af Jernbaneforeningen i 1991 i anledning af foreningens 100 års jubilæum. Og Jernbaneforeningen, ja, "den er nu også en saga blott", og det er jeg såmænd også!
Bedste hilsener
Ove af Erritsø

Oversigt over de københavnske stationers togekspedition

af Børge Sundahl, 20/11 2022, 16:53 (515 dage siden) @ Ove Nygaard

Ja, ja Ove, vi er her da endnu, selvom det lakker mod det næste runde tal
Børge


Billige jernbane T-shirts

Svenska-lok

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak