Avatar

Mer' Sønderborg - amtsbanegården (+2 arkivfotos)

af Morten Flindt Larsen, København K, 11/1 2022, 13:21 (839 dage siden) @ Niels Munch

Et par interessante arkivbilleder mere skal med i denne tråd:

[image]Amtsbanegården, Jernbanegade 1 i Sønderborg. Tog og station er udsmykket i forbindelse med at det sidste tog afgår fra banegården, 1933. Herefter omdannes området til Rutebilstation. Fotograf: Ukendt. Museum Sønderjyllands Mediearkiv - Nummer: B15020.

Sidste tog afgik 28.02.1933. Blikretningen er nord, og på den anden side af Herman Bangs Gade ses amtsbanernes værkstedskompleks med det karakteristiske vandtårn.

Her er amtsbanegården omdannet til rutebilstation, samme blikretning:

[image]Rutebilstationen, Jernbanegade 1 i Sønderborg. Bygningen fungerede fra 1913-1933 som banegård for Amtsbanen. Herefter blev den brugt som rutebilstation. De mange busser på pladsen skyldes et skoleidrætsstævne i Sønderborg. Fotograf: Weiss, Willy. Museum Sønderjyllands Mediearkiv - Nummer: B15009.

Forrest i billedet den nye perron til normalsporet til Mommark, der åbnede 15.06.1933, og bagerst i billedet ses den karakteristiske facade på amtsbaneværkstedet, nu rutebilværksted. Vandtårnet er "savet" ned til én etage, forsynet med pyramidetag og anvendt som personalebygning.

Museet angiver tidspunktet til 1935. Men forrest i 2. række f.v. står den ene af 2 Triangel-rutebiler, DSB i 1937 anskaffede til ruten Sønderborg-Flensburg. Søstervognen er nr. 2 i næstsidste række f.v.

Bygningerne t.h. er amtsbanernes godsekspedition og varehus, nedrevet senere i f.m. rutebilstationens udvidelse.


M.v.h.
Niels

Hej Niels,

Absolut interessante. Dem har jeg aldrig set før (jeg er åbenbart ikke flittig nok på arkiv.dk). Tak for kigget! :-) :-) :-)

Det er i øvrigt pudsigt, at museet skriver, at bygningen fungerede fra 1913-1933 som banegård for Amtsbanen, men ikke omtaler, at bygningen 1933-1962 fungerede som banegård - Sønderborg By - for Statsbanernes Mommarkbane, selv om perronen jo tydeligt ses i forgrunden. Det må være alle de busser, der forvirrer.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak