To sovsekander til begravelse

af Søren fra KM ⌂, 28/8 2016, 21:37 (2797 dage siden)

Trafikinspektørerne Degner og Wienecke i galla på Kh på dagen for Frederik den 9's ligfærd til Roskilde (24/1-1972)
[image]
Foto fra James Steffensens samling som passes af DMJK's fotoarkiv

Avatar

To sovsekander til begravelse, "lidt om personerne"

af Ove Nygaard, 30/8 2016, 21:20 (2795 dage siden) @ Søren fra KM

Trafikinspektørerne Degner og Wienecke i galla på Kh på dagen for Frederik den 9's ligfærd til Roskilde (24/1-1972)
[image]
Foto fra James Steffensens samling som passes af DMJK's fotoarkiv

Lidt om personerne "under sovsekanderne":

C A F Degener var trafikinspektør i 4. trafiksektion i Fredericia fra ca maj 1964, hvor han afløste trafikinspektør J T Plan, og indtil trafiksektionerne blev nedlagt og omdannet til tilsynsområder for helt at forsvinde i forbindelse med driftsområdernes etablering den 01.01.1973. Degener var en stout fyr, som jeg havde fornøjelsen af at arbejde under og efterfølgende samarbejde med i forbindelse med overdragelsen af opgaverne til drifsområde Padborg m. fl. , som skete helt fordomsfrit og åbent.
G A Wienecke traf jeg første gang, da jeg mødte på Jernbaneskolen i Sølvgade den 01.09.1951 (tæl selv årene på torsdag!), hvor han underviste i telegrafi. Jeg har tidligere røbet, at jeg i en periode fra 1960 - 1963 afløste i 8. trafiksektion i Struer, hvortil G A Wienecke kom i 1962, hvor han afløste trafikinspektør N L Nielsen, om hvem jeg har "beriget" dette forum med en lille anekdote (af uskadelig karakter). Selv om jeg var "afløser" (sagde nej tak til fast stationering pga forventede strukturændringer, som jo også skete) var jeg med til at sige pænt "goddag" til Wienecke, da han tiltrådte. Han så på mig med et "genkendende (gennemborende) blik" og sagde:" Kender vi ikke hinanden?" "Jo, hr. trafikinspektør" svarede jeg kækt, "De har lært mig noget, som jeg ikke fik meget brug for!" Et kort øjeblik studsede han, men jeg skyndte mig at sige:" Telegrafi" (som jeg bestod ved "foreløbig prøve, hvor det var "dumpefag"). Så lyste ansigtet op, og jeg skyndte mig at sige, at jeg enkelte gange havde haft brug for telegrafi, når telefonerne svigtede, men her i 1962 var det gået næsten helt ud af brug.
Og begivenheden de to herrer bærer "sovsekande" til er som vist på billedet sørgetoget med H M Kong Frederik den IX's båre ved afgangen fra København H til Roskilde den 24. januar 1972, hvor jeg iøvrigt som fg. stationsforstander på Glostrup station under stationsforstander B E G Vejlstrups ferie og rejse til familiebesøg i Schweitz, som øvrige stationsforstandere på strækningen var blevet opfordret til at tage ophold på perronen under sørgetogets passage. Jeg havde som "selvbeklæder" iført mig min gamle otas-uniform, da uniform ikke blev brugt i tjenestetiden mere - jeg havde end ikke fået udskiftet destinktionerne til "den lidt højere lønramme" - og under opholdet på den åbne fjernperron på Glostrup station denne kolde og højtidelige januardag sørgede den stride vind for, at jeg blev meget bevidst om, at uniformsbenklæderne var så tyndslidte, at de havde udført deres sidste "opgave".
Senere blev uniformering mere "demokratisk", og jeg har trods senere "kongelige lønrammer" aldrig skullet anskaffe hverken galauniform eller "sovsekande".
Jeg må "tilstå", at jeg i "mine unge dage" i 8. trafiksektion en gang forsøgte at "give den som Jørn Reeberg i Admiralens vise" og havde iført mig N L Nielsens sovsekande, som var placeret oven på garderobeskabet i trafikinspektørkontoret. Jeg blev kun reddet fra afsløring af en snarrådig kollega, "som holdt trafikinspektøren hen", da han dukkede op på et uventet tidspunkt, så jeg kunne liste sovsekanden på plads, dog uden at få den i "emballagen"!
Men det er en helt anden historie, og jeg kan sige,
undskyld at jeg afsporede historien og
duk og væk :-D

Bedste hilsener

Ove af Erritsø

To sovsekander til begravelse, "lidt om personerne"

af re20000, 30/8 2016, 22:50 (2795 dage siden) @ Ove Nygaard

Intet at undskylde for, Ove!! Tak. Nogle af os elsker den slags anekdoter!

Nold

Avatar

To sovsekander til begravelse, "lidt om personerne"

af Michael Deichmann ⌂, Gribskov kommune, 31/8 2016, 08:18 (2795 dage siden) @ Ove Nygaard

Ove af Erritsøe,

"nogen" burde skrive dine jernbaneerindringer! Og titlen på bogen skulle selvfølgelig være "Duk og væk" :-) Der må være masser af gode anekdoter og vi kan ikke have fået dem alle her.

Bogen om DSB litra E
Bogen om DSB litra E

I 2006 udgav Steffen Dresler bogen ´DSB litra E svensk- og danskbyggede eksprestogslokomotiver´. Med forfatterens velvilje er bogen digitaliseret og forsynet med en ekstra tegning. Her er hele historien om de smukke E-maskiner.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak