Citat fra: KlausJ Dato 3/05-25, 16:02Gamle sammensvejsninger giver også en høj "gung"-lyd fordi de slides hurtigere end selve skinnen.
Det ses/høres mange steder på S-togsnettet, bl.a. Valby og Husum.
Se evt. denne video om sammensvejsninger:
At nogle gamle svejsninger giver støj er begrundet i svejsefejl, men er ikke ensbetydende med at de er svejset med thermit (aluminotermisk svejsning). Den indpasser som har erstattet den pågældende isol i Frederikssund er ligeledes udført med aluminotermiske svejsninger.
Brandstuksvejsning som på videoen er rigtig nok ofte af bedre kvalitet end øvrige svejsninger, da intet fremmet metal tilsættes svejsebadet. Men ulempen er at den ikke kan benyttes til vedligehold, da hver svejsning æder 5 cm af skinnen (de 5 cm brændes væk, og ses som alle de gnister der flyver under svejsningen).
Den ene 120 m langskinne ligger derfor løst på svellerne, så den kan trækkes de ca. 5 cm.
Brandstukvejsning er derfor god til større vedligehold eller nyanlæg, hvor der skal udføres mange (mere end 10) svejsninger lige efter hinanden. Men kræver alligevel en aluminotermisk svejsning til sidst for at tilslutte den nye lange skinne til de eksisterende skinner.
Teknisk set kan brandstuksvejsning godt bruges til den ene af de to svejsninger for en indpasser, men det er meget upraktisk da metoden kræver en hel lastbil for at transportere svejsehovedet og en stor dieselgenerator. Så er det simplere at have en ekstra svejseportion forberedt i en metalspand, klar til at sætte ovenpå skinnen og svejse aluminotermisk.