Velkommen til Jernbanen.dk forum. Log venligst ind eller registrér dig.

Rullende materiel

- ØSJS 2 “Kjøge”
ØSJS 2 “Kjøge”
Af tscheel. 17/07-22, 23:56.
Havde en fin tur på MBJ idag med Danmarks ældste køreklare lokomotiv. Imponerende at en 143 år gammel maskine kan endnu - efter at have kørt veterantog i 54 år! En del andre veterantog var ikke engang veteran dengang. ØSJS 2 "Kjøge" hedder maskinen. Eller gør den? For her på siden kan man læse sig til at den faktisk oprindeligt hed "Store Heddinge", mens ØSJS 1 hed "Kjøge". Og pudsigt nok for no. 2's nuværende tjenestested blev no. 1 solgt til LJ14.

Men hvad er historien bag dette navneskift hos DJK?

Billedet er fra idag.

ØSJS 2 “Kjøge”
Af bth. 18/07-22, 13:38.
Hej!

Ole-Chr M. Plum skriver i DJK´s bog om Østbanen følgende: "Der har gennem årende været diskussion mellem jernbaneentusiaster om, at fabrikspladerne på lokomotiverne 1-4 på et eller andet tidspunkt er blevet ombyttet"

Forfatteren skriver derudover: "Efter gennemsyn af kopibøger fra tiden omkring banens åbning samt materielfortegnelsen fra ØSJS fra 1892 kan dette afvises med temmelig stor sikkerhed"

Lidt senere står der: " Derimod har forvirringen nok medført, at de to ØSJS lokomotiver på museumsbanen har fået forkerte navne, da de atter skulle navngives, ØSJS Nr 2 der i dag bære navnet Kiøge, burde hedde Faxe, mens ØSJS nr 3, der er hensat, retteligt burde bære navnet Store Heddinge"

/Bjørn

ØSJS 2 “Kjøge”
Af tscheel. 18/07-22, 23:02.
Hej Bjørn,

Tak for oplysningen! Det var pudsigt. Men ville jo også forklare det lidt besynderlige i at Faxe #3 er bygget før og med lavere byggenummer end Kjøge #2.

Forvirringen stopper dog ikke her. Jvf. nærværende side havde maskinerne #1-4 byggenumrene 758-761 i logisk rækkefølge. MBJ noterer i materielfortegnelsen den længe henstillede 759 Faxe #3, hvilket altså jvf Ole Chr Munk Plum oprindeligt må have været Store Heddinge #2. Derudover anføres at den driftsklare maskine er 761 Kjøge #2. Men 761 (Rødvig #4) er på jernbanen.dk anført som ophugget i 1911!? Så er det i virkeligheden 760 Faxe #3 jeg kørte med i går? Eller måske dele fra forskellige maskiner bare er endt med den nu funktionelle?

Så måske Museumsbanen historisk set burde rette navnet? Omvendt er #2 Kjøge jo blevet en institution på banen, hvor den har kørt med den litrering væsentlig længere end den nogensinde gjorde på Stevns.

Mvh Troels 

ØSJS 2 “Kjøge”
Af Ole Agger. 19/07-22, 19:12.
Der er vist byttet en del om på dele af maskinerne. Kjøge og Faxe har byttet kedel. Rygtet på Museumsbanen siger, at da der var dele fra flere lokomotiver i Kjøge, så valgte man navet Kjøge, fordi det der så skulle laves færre messingbogstaver.

ØSJS 2 “Kjøge”
Af tscheel. 19/07-22, 22:57.
Tak for svar, Ole! Det lyder som en god forklaring!

Troels

Gå op Sider:[1]

Jernbanebøger

Nordbanen

Nordbanen. Pris 340 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak