Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Harzer Schmalspurbahnen - 22.-24. april 2016 - del 1 (Jernbanen i dag)

af L.H. Jensen, 3/5 2016, 18:08 (2915 dage siden)

Egentlig burde dette indlæg bare overskriften "Det er Keld Zumbachs skyld", for det er sådan, det er.

Da jeg som nysgerrigt nyt DJK-medlem i 1977 mødte op til Midtjysk Afdelings møder i Oliefabrikkens lokale i Clausensgade i Århus, var en mine første jernbaneoplevelser nemlig Keld, der viste smalfilm fra Harzer Schmalspurbahnen i DDR. For en 14-årig, der ganske vist året før havde været med sin far på en forlænget weekend i Berlin med et endags-besøg "bag hjerntæppet", var metersporsbanerne i Harzen noget meget eksotisk - og spændende. Og sammen med min tro inspirationskilde gennem 40 år, bogen "Små tog på spinkle skinner", lagde Kelds film og beretninger grunden til min fascination af side- og lokalbaner, særligt dem på smalle spor.

Der skulle dog gå 14 år yderligere, inden jeg sammen med tre gode MHVJ-venner fik taget mig sammen til selv at besøge banerne i Harzen. I mellemtiden var "muren faldet", men i påsken 1991 var alt stort set uændret på Deutsche Reichsbahns smalsporsbaner, og mest synlige ændring var bortfaldet af bevogtningen af togene, hvor de kørte tæt på zonegrænsen mellem stationerne Elend og Sorge.

Siden har jeg besøgt Harz-banerne mange gange, men da dette forum jo ikke er det historiske, vil jeg nøjes med her at vise en række billeder fra det seneste besøg - 25 år efter det første ...

Historien om og beskrivelse af banerne kan læses mange steder både i trykte værker og på internettet, så her nøjes vi med en stribe aktuelle indtryk - forhåbenlig til inspiration for andre.

Harzen har det hele: smuk og betagende natur, smukke gamle byer, venlige mennesker, god mad, godt øl - og så damptog. God fornøjelse!


[image]

Damplokomotivet 99 7245-6 er netop ankommet med tog fra Nordhausen til forgreningsstationen Drei-Annen-Hohne. Efter omløb skal lokomotivet retur til Eisfelder Talmühle, mens togstammen skal til Brocken 22.04.2016 (lhj)


[image]

Damplokomotivet 99 7247-2 ankommer til Drei-Annen-Hohne fra Wernigerode. Lokomotivet skal videre tl Brocken, og togstammen mod Eisfelder Talmühle. 22.04.2016 (lhj)


[image]

Den stedlige "Fahrdienstleiterin" hjælper med rangeringen, da lokomotiverne skal byttes rundt. Den røde funger-"Mütze" er fikst erstattet af en rød stofblomst i håret. 22-04-2016 (lhj)


[image]

Klar til afgang mod Eisfelder Talmühle og Brocken. 22.04.2016 (lhj)


[image]

Det klassiske motiv: toget mod Eisfelder Talmühle forlader stationen Drei-Annen-Hohne. Sporet til venstre er banen mod Brocken. 22.04.2016 (lhj)


[image]

Et andet klassisk motiv: toget mod Eisfelder Talmühle under udkørsel fra Sorge. Desværre valgte solen at gemme sig bag en sky blot eet minut, før toget passerede - og den dukkede selvfølgelig frem igen umiddelbart efter ... 22.04.2016 (lhj)


[image]

99 7245-6 afgår fra Bhf Benneckenstein - og solen er vendt tilbage! 22-04-2016 (lhj)


Fortsættes ...

Mvh
LH


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak