Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Vekselstrøm mod Jævnstrøm (Generelt)

af Rasmus Arndal ⌂ @, Vejle, 23/4 2012, 20:30 (4396 dage siden) @ BlackThorneDK

Grunden til de tæt placerede omformerstationer på stogsnettet. er ikke på grund af DC, men, på grund af den lave spænding.
Da effekten er spænding gange strøm, må strømmen være meget højere, for at komme op på samme effekt. Men, størrer strømme, giver størrer spændingsfald, og derfor må der naturligtvis spændingsforsynes tættere på.

Omkring regulering.
I gamle dage, foretog man den nemmeste regulering med en ganske simpel variabel modstand. Nogle gange kaldet for en oliekoger, da den afgivede effekt, blev kølet med olie.

DC kan ikke køres gennem en transformator (i al fald ikke med ønskede resultat). Hvis dc skal ændres i spædning, men energien/effekt, forblive, er man faktisk nød til at lave det til vækselstrøm undervejs, dette ses i de fleste Switchmode forsyninger. Dette var med gammel teknologi, ikke muligt, og selv nutildags er skal man stadig have tungen lige i munden, når man skal lave apparater der kan swiche så store energier op og ned i spænding.

Sikkerhedsafstande, er igen ikke noget der afhænger sønderligt meget af om det er AC eller DC, men spændingen. En gnist kan springe ca 1mm, pr 1000v i tør luft (fugtigere luft, længere gnist). (her er det dog ikke rms spændingen, men peak spændingen, som fåes ved at gange rms spænding med kvadratrod 2).

Et stort problem med DC, er at gnisten ikke slukker af sig selv, ved AC, vil nulgennemgangen afbryde gnisten. På DC, vil gnisten først afbryde, når den bliver for lang, f.eks. som det ses på en jacobsladder.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak