Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Øllet kommer med toget (Generelt)

af Hans Christian Davidsen ⌂, Flensborg, 18/9 2012, 12:36 (4238 dage siden)

[image]

Jernbaneromantik: Det er behageligt gods, der sendes ud med vognene fra den lille køkken-banegård i Restaurant Alter Bahnhof i Burg i Brandenburg. Gæsterne får deres bestilling med modeltog.

BURG. Få din øl eller cola bragt til bordet med modeltog.
Sådan lyder et fristende tilbud i restaurant Alter Bahnhof i byen Burg, der bærer det sorbiske navn Borkowy (i det sydlige Brandenburg og Sachsen bor et slavisk-talende mindretal, sorberne).
I den gamle banegård i byen i Spreewald syd for Berlin kan man spise solid tysk mad til meget rimelige priser – og så oven i købet få drikkevarerne bragt ud til bordene med en modeljernbane.
I banegården i Burg er indrettet en restaurant, der dyrker jernbaneromantik med en imponerende samling af gamle stationsskilte, signaler, billetluger, vognlanterner, »spejlæg«, nostalgiske fotos og modeller af for længst udrangerede lokomotiver.
I Restaurant Alter Bahnhof er det ikke tjenere, der serverer maden, men konduktører. Når man bestiller, hæver man signalet, og bordene har ikke numre, men er banegårde, som køkkenet sender sit gods ud til.
De små modeltog styres fra knudepunktet, som jo i sagens natur ligger lige ved køkkenet, og de slider skinnerne blanke – for det er som om, at lysten til at bestille en ekstra drik eller dessert er større, når man får den bragt direkte til bordet med et modeltog.


[image]


Uden for restauranten holder gamle smalsporede passagervogne, dræsiner og sneplove fra dengang, der stadig var noget, der hed Deutsche Reichsbahn.
Sporarealet er godt nok ikke det originale fra dengang, der endnu kørte tog fra Lübben (Lubin på sorbisk) via Burg til Cottbus (Chosebuz). Da den smalsporede jernbane blev nedlagt i 1970, blev skinnerne pillet op.
Men senere har lokale jernbaneentusiaster lagt nye skinner og overtaget udrangerede vogne fra Deutsche Reichsbahn, som de østtyske jernbaner fortsatte med at hedde efter oprettelsen af DDR i 1949.
Er der optaget i restauranten i stationsbygningen, kan man i øvrigt altid få maden serveret i kupeerne i en af de ægte jernbanevogne.
Den smalsporede Spreewald-jernbane blev anlagt i 1898 efter samme princip som »æ kleinbahn« i Nordslesvig (Sønderjylland) eller Kreisbahn, som den hed i Sydslesvig.
Det var små baner, der snoede sig ud og ind for at forbinde hver lille stationsby med købstæderne.
Stationsforstanderne på de små stationer fungerede hyppigt som postmester og var samtidig ofte også krofatter. På den måde kan man sige, at restauranten i Burg er vendt tilbage til rødderne.


[image]


[image]


[image]


[image]


[image]


[image]

--
Hans Christian Davidsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak