Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Højslev Station (Generelt)

af Morten Flindt Larsen, 30/9 2014, 16:26 (3495 dage siden) @ Gorm Hagensen

Hej Gorm,

Stationens bygnings- og spormæssige m.m. historie (herunder private sidespor) kan år for år udledes af de årlige beretninget om de Jydsk-Fyenske Jernbaners drift og (fra 1886) De Danske Statsbaners Beretning om Driften (fra 1934/35: Beretning om Virksomheden), dvs. de publikationer, der bredt kaldes for "driftsberetninger". Det eneste, der kan blive lidt svært at finde ud af, er hvad der måtte være foretaget af bygningsændringer m.m. på i de allertidligste år, da banen blev drevet af det engelske selskab: Det danske Jernbane Driftsselskab (= Peto, Brassey & Betts). Der er ikke bevaret så meget materiale fra den tid.

Derudover findes der givetvis relevant materiale om Viborg-Skive-strækningen i almindelighed og Højslev Station i fagblade som "Dansk Jernbaneblad" (1892-1943), "Jernbanebladet" (1944-1979) samt i den store mængde tidsskrifter og bøger, som er publicereret, ikke mindst siden ca. 1960.

Ovennævnte materialer kan benyttes på bl.a. læsesalen på Statsbiblioteket i Århus.

Herudover må de lokale aviser ikke glemmes, når det gælder skildringer af begivenheder i tilknytning til stationen; der kan være noget at hente her. Ligeledes kommer uden om de virksomheder der brugte stationen, som f.eks. Højslev Teglværk, men her vil indgangsvinklen typisk være det lokalhistoriske arkiv, der dækker Højslev. Her kan du måske også finde erindringsmateriale skrevet af lokale, der har arbejdet på stationen.

Med venlig hilsen og god arbejdslyst med projektet

M:-)rten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak