Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Letbane Ring3: Åbent brev til Venstre på Christiansborg

af Nordexpress, 9/5 2016, 17:35 (2910 dage siden) @ Rolf Berg

Åbent brev til Venstre på Christiansborg fra Brian Palmund, Herstedøster, modtaget via facebook/Letbaner.dk:

Citat

Åbent brev til Venstre på Christiansborg.

SAMLET VENSTRE bagland langs letbanen KRÆVER RESPEKTEN tilbage!

Partiformænd og gruppeformænd/borgmester i 11 involverede kommuner ønsker at dele vores dybe bekymring med Venstre på Christiansborg.

I 2009 vedtog alle Folketingets partier (minus EL) et grønt trafikforlig, der bl.a. indebar etablering af en letbane i Ring 3 fra Ishøj til Lyngby. Etableringen skulle ske i et økonomisk samarbejde mellem de 11 involverede kommuner, Region Hovedstaden og Staten.

I 2013 underskrev de 3 parter en principaftale omkring rammerne for anlæg og drift af letbanen, og der blev i 2014 dannet et fælles selskab til at bygge og drive letbanen. Selskabet har indtil nu gennemført de nødvendige forarbejder vedr. f.eks. linjeføring, fremrykkede ekspropriationer mv. I alt har selskabet gennemført forberedende arbejder for ca. 400 mio. kr.

Det er vigtigt at understrege, at der er tale om et samarbejdsprojekt mellem 3 uafhængige parter, der hver har klart veldefinerede ansvar. Eksempelvis er der fra starten lagt et loft over, hvad Staten i den sidste ende kan komme til at bidrage med økonomisk med i anlægsfasen, ligesom det ligger klart, at Staten ikke vil blive involveret i banens drift. Det ligger også klart, at alle parter har vetoret såfremt det skulle vise sig i udbudsprocessen, at banen skulle blive dyrere en budgetteret.

Det har således været planlagt, at udbudsmaterialet skulle ligge klar til udsendelse, så snart der forelå en anlægslov. Med de gentagne udskydelser af Folketingets behandling ligger selskabets aktiviteter underdrejet med negative økonomiske konsekvenser til følge.

Lige nu ser vi en række politiske manøvrer i Folketinget som udefra kan tolkes som værende iscenesat benspænd.

Først skydes der fra politisk hold en hurtigbus (BRT) ind i udvalget som værende et reelt alternativ til en letbane. Dette alternativ blev skudt ned helt tilbage i 2010.
Dernæst bliver en (1) enkelt mands offentlige mening genstand for et lukket samråd med ministeren.

Projektets økonomi har flere gange været gransket af uafhængige eksterne anerkendte rådgivningsfirmaer, senest for ganske nyligt. Der er ikke sluppet meget ud fra Christiansborgs gange omkring præcist hvad der er så foruroligende omkring økonomien. Det eneste vi har hørt er, at der er følgeudgifter for kommuner til anlæggelse af f.eks. nye tilkørselsveje eller omdannelse af stationsforpladser samt flytning af rør og ledninger i offentlige veje efter gæsteprincippet. Det er selvfølgelig korrekt, men disse udgifter har været kendte af alle hele tiden og vedrører på ingen måde statens anlægsomkostning. Meget af dette arbejde ville kommunerne under alle omstændigheder skulle have gennemført i de kommende år.

På nye møder i Transportudvalget finder man dernæst så ud af, at sagen må starte forfra og diskuteres i den oprindelige forligskreds fra 2009, bl.a. set i lyset af Statsrevisorernes og Rigsrevisionens kritik af styringen af et letbaneprojekt i Århus. Der er en række specifikke kritisable forhold, og ingen af disse områder styres umiddelbart på samme måde i Letbaneselskabet i Ring 3.

Endelig vedrører en del af kritikken udelukkende ministeriets forhold til sine bestyrelsesmedlemmer og forhold mellem ministerium og Folketinget. Nu afventer vi så et møde i forligskredsen d. 12. maj 2016.
Letbaneprojektet i Ring 3 er helt vitalt for både den fremtidige trafikafvikling på tværs af Fingerplanen i Hovedstadsområdet og for hele erhvervsudviklingen i Storkøbenhavn. Allerede nu sidder tusindvis af mennesker dagligt i kø og alle analyser peger på, at det kun bliver værre og værre i årene fremover.

En letbane har vital betydning for erhvervsudviklingen i Storkøbenhavn, hvor interessen fra erhvervslivet har været støt voksende den seneste tid som følge af tiltroen til, at der sikres en fremadrettet god trafikbetjening for selskabernes medarbejdere.

Lige nu må vi lokalt set konstatere, at Venstres troværdighed i denne sag kan ligge på et meget lille sted. Vi bliver mødt med hovedrysten fra vores borgere og erhvervsliv. Venstre kunne fra starten have lukket en konservativ enmandshær eller andre småpip. I stedet har Venstre konstant og vedvarende selv båret ved til bålet og gentagne gange stemt for udskydelser på et tyndt grundlag.

Man synes i Folketing og regering helt at glemme, at dette her IKKE er et – almindeligt - statsligt projekt. Det er et samarbejde mellem 11 kommuner, en region og Staten, hvor region og kommuner står for den største investering. Vore kommuner har allerede investeret betragtelige millionbeløb i tiltro til, at en aftale med Staten er en aftale med Staten.

Venstre i Folketinget bør med det samme sende et meget klart signal til kommunerne og til baglandet om, at Venstre ikke vil udvise respektløshed over for 7 års arbejde i letbanesamarbejdet mellem stat, region og kommuner.

På vegne af Venstres partiforeninger og folkevalgte i Albertslund, Herlev, Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Rødovre, Hvidovre, Glostrup, , Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Høje-Taastrup.

Gert Biilmann, Buhl Frederiksen, Brian Palmund, Lennart Hartmann Nielsen, Michael Egsgaard, Niels Jørgensen, Annie Hassenkam, Mette Engelbrecht Jensen, Claus Gisselmann Olsen, Charlotte Munch, Karl Erik Høholt Jensen, Peter Molnit, Leif Meyer Olsen, John Engelhardt, Flemming K. Jensen, Ebbe Skovsgaard, Søren P. Rasmussen, Jørn Moss og Flemming Andersen.

Letbane Ring3: Åbent brev til Venstre på Christiansborg

af Niels Munch, 9/5 2016, 19:45 (2910 dage siden) @ Nordexpress

[image]

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak