Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Varde Station - før og nu (Generelt)

af gandalf, 7/12 2011, 15:10 (4535 dage siden)

Da jernbanestrækningen Esbjerg-Struer åbnede i 1875, indledtes en periode med opsving for Varde. Byens station var fra starten med en højere personalenormering end Esbjerg, og var i mange år en stor ... livligt trafikeret jernbanestation. Den var ... udover at være station på strækningen Esbjerg-Struer ... ligeledes endestation for jernbanen Varde - Grindsted og Varde - Nr. Nebel.

Når man kommer til Varde i dag, kan man ikke undgå at lægge mærke til det store sporareal. Det areal har fået lov at ligge nogenlunde uberørt af de omorganiseringer og reduktioner der er sket i tidens jernbanedrift. Vestbanen fortsatte tidligere fra Nr. Nebel til Tarm, og privatbanen til Grindsted fik dødsstødet i 1972.

Jeg vil senere vende tilbage med yderligere om togdrift, sporplaner og billeder ... Hvis nogen derude har oplysninger om oprangeringer, særtog (a la kultransporter Esbjerg-Herning) skla de være så hjertelig velkomne :-)

Venlig hilsen Bjarne B Pedersen :-)

Varde Station - før og nu

af Steff, 7/12 2011, 15:27 (4535 dage siden) @ gandalf

Go´eftermiddag Bjarne!

Glæder mig til at høre mere om "Jernstangens" station med tilhørende arealer.
Kunne det ikke passe, at bl.a. det nu hedengangne Sønderjyske Artilleriregiment tilstedeværelse i byen med alt dets grej, var medvirkende til at bibeholde de relativt store opstillingsspor. Det var i hvert tilfælde nogle gevaldige tog der skulle opstilles ved transport af en artilleriafdeling.
Det skete jo også at militærtransporter andre steder fra skulle deles før end videretransport til/fra Oksbøl.

Steff

NB: For de absolut uoplyste:-) var "Jernstangen" det sted hvor piger og drenge mødtes i byen. Officielt vist nok jernbanehotellet - tror jeg.

--
Steffen Dresler

Varde Station - før og nu

af Flemming, knivkær Strand, 7/12 2011, 23:13 (4535 dage siden) @ Steff

Da' Steff

Ja, selvfølgelig har du også været til "enkefræs" på jernstangen - Ak-ja det var tider, øllet flød og pigerne var kønne og det "der", i ventesalen på stationen var der en rigtig gammeldags kiosk hvor man købe kogte pølser mens man ventede på lyntoget fredag eftermiddag, hjemrejsen foregik på den lækre 1. kl. (15 kr. i tillæg)Sæderne blev trukket ud og så blev der kogt "torsk" hele vejen til Køvenhavn

Herlige hilsner

Flemming

Varde Station - før og nu

af bjarne B Pedersen, 8/12 2011, 06:53 (4534 dage siden) @ Flemming

G'morgen Steff og Flemming ...

Det lyder rigtigt som "gang i den" ... Jeg kender godt Jernstangen, tror ikke at den er så velbesøgt nu som tidlgere, MEN der er plankebøf på menuen i det cafetieria lige efter broen (På hjørnet hvor Hjertingvej tar fra) ... Der hvor soldater kommer mest nu om stunder er vel nok det lille Apotek i Storegade med Bent som vært :) og man tar godt for sig af Lisbeths frikadeller!

Jeg kender også det hedengangne Sønderjyske Artilleriregiment, har baggrund som ingeniør sektionschef i Teknikafdelingen, Hærens Ildstøtteskole ... Nu er alt dansk artilleri samlet i Varde under Danske Artilleriregiment ... Så aktiviteten inden for artilleri er vel nærmest blevet større!

Jævnfør din kommentar Steff om brug af de tomme spor til "opstilling": Ja helt sikkert, der er ofte transport af tungt materiel til skydeområderne ved Oksbøl og Kallesmærsk Hede ... Jeg har en bog hvor der er vist tranpsort af tungt tysk skyts på Vestbanen

med toghilsen, Bjarne :-)

Varde Station - før og nu

af Poul Andersen @, 8/12 2011, 12:34 (4534 dage siden) @ bjarne B Pedersen

"Jernstangen" er lukket for flere år siden. "Det lille apotek" har fået nye ejere, og de mange militærtog til Oksbøl er faktisk helt ophørt for år tilbage. De ganske få der er tilbage, køres nu af DB Schenker helt til og fra Oksbøl Syd (stationen i Oksbøllejren).
I dag er det ARRIVA´s togsæt der fylder op på pladsen i Varde, og den 1. juli næste år, er det slut med de rød/gule Y-tog på Vestbanen, når der indsættes nye Lint-togsæt der i de fleste forbindelser kører til og fra Esbjerg.

Jo !, - der er sket store forandringer i Varde siden I huserede på "Jernstangen", men pigerne i byen er stadig flotte.

Mvh.
Poul.

Varde Station - før og nu

af Ove Aslaug ⌂ @, 11/12 2011, 10:23 (4531 dage siden) @ bjarne B Pedersen

Til orientering er artilleriet ikke blevet større, tværtimod. Ved forsvarsforliget i 2005 tog politikerne langt om længe konsekvensen af den Kolde Krigs ophør. Mobiliseringshæren blev nedlagt og artilleriet kraftigt beskåret. I dag (2011) er der kun et enkelt batteri med skydende pjecer (SKH). De bruges ikke i Helmand, hvor DK trækker på engelsk artilleri. SKH skal skiftes ud, og det har politikerne igen og igen udskudt. Først her i sommers blev der givet grønt lys. Men med al den snak om dels forsvarsbesparelser og dels øget brug af NATO-landes kapiciteter (så det enkelte land selv skal have redskaber i værktøjskassen), hvor står artilleriet i Oksbøl/Varde så?

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak