Avatar

Udbredelsen af jernbanenettet

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 26/5 2016, 14:08 (2893 dage siden) @ Christian

"Da det danske jernbanenet (stats- og privatbaner) engang i 30'erne havde sin største udbredelse, havde 80% af befolkningen mindre en 3 km til nærmeste station/trinbræt."

Det udsagn, du refererer, lader sig næppe efterprøve videnskabeligt, idet det vil forudsætte, at man på et givent tidspunkt (en dato i 1930'erne), skulle vurdere hver enkelt indbyggers bopæls afstand til en jernbane. Det ville kun kunne lade sig gøre på baggrund af en af folketællingerne [jeg forudsætter her, at der blev foretaget en eller flere folketællinger i 1930'erne - jeg har ikke undersøgt det] og en manuel vurdering af hver enkelt afstand bopæl-jernbane.

Det er i øvrigt en lidt sjov opgave, for måske kan den efterprøves.

Vi skal bruge en stikprøve af en passende størrelse. (Jeg er engang i tidernes morgen blevet eksamineret i statistik på Odense Universitet, men min viden er lidt rusten.) Vi skal nok bruge et sted omkring ca. 2.000 personer, for at vores resultat får en usikkerhed på plus/minus 5 procent.

De ca. 2.000 personer skal være tilfældigt udvalgt. Og her gælder ingen kære mor - de skal vitterligt være fuldstændig tilfældigt udvalgt.

Hvis nu en af folketællingerne fra 1930erne er puttet ind i en database med indbyggernes navne og adresse, kan der måske herfra udtages en stikprøve på ca. 2.000 personer.

Tilbage står så "kun" at undersøge hver enkelt indbyggers bopæls afstand til nærmeste jernbane og finde ud af om mindst 80% af dem har mindre end 3 km til nærmeste jernbanestation/trinbræt.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen
På vej med en bog i 2019 om 150 år for Støvring station - og strækningen Randers-Aalborg


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak