Floes: Både sidespor på fri bane og havnebane

af Asger Christiansen, 2/4 2017, 12:59 (2587 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Interessante sporplaner- På 1882-planen ses. at sporet til ladepladsen angives som privat mergelspor - der undervejs ved en vogndrejeskive har forbindelse til DSBs stikspor.

Jeg vil antage, at sporet til ladepladsen er smalsporet - men dokumentation har jeg ikke. Teglværket var ejet af Johan Steenberg, Randers. Han havde forinden været involveret i anlæg af Vendsysselbanen, og ved Moselund station mellem Silkeborg og Herning havde han haft en tørvefabrikation.

Fra teglværket ved Floes fik Steenberg i 1880 en rabataftale med Østjydske Jernbane på betingelse af, at "ophøre med benyttelsen af søtransportmidler på strækningen Allingåbro-Randers og til havne ved jernbanestationer".

Vogterhuset ved overkørslen ligger der endnu, det blev billetsalgssted fra juni 1877. Manden der passede billetsalget og overkørslen havde en søn, der mange år senere blev driftsbestyrer på Ryomgård-Gjerrild Banen.
Ved overkørslen blev der ved teglværksbestyrerens store bolig indrettet venteværelse for banens passagerer - det er også angivet på de to viste sporplaner.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak