"Lille P", bare at nyde tegningen!! - og blive klogere!

af Steffen Dresler, 4/5 2024, 20:17 (24 dage siden) @ Lars

Tender, tank?

Jeg er sikker på, at vi i Danmark har været ude i noget begrebs/sprogforvirring og blandet udenlandske udtryk sammen, de engelske udtryk ”Tank” og ”Tender” med det tyske ” Schlepptender Lokomotive”. Sidstnævnte et lokomotiv med en selvstændig kulvogn/tender tilkoblet. Så i princippet var/er et damplokomotiv herhjemme med tilkoblet tender, f.eks. A, K, C, H, E m. fl. benævnt et ”lokomotiv (med tender)”, mens et lokomotiv med kul og vandbeholdningen monteret i vandkasser omkring/under/ved siden af kedlen, er benævnt ”et Tenderlokomotiv”.
I 1908 blev det meddelt alle ansatte ved DSB, at et lokomotiv med selvstændig tilkoblet tender skulle benævnes et ”Tenderlokomotiv” (f.eks. litra A, K, C, G m. fl.), mens et lokomotiv med kul- og vandbeholdning på selve maskinen, skulle benævnes et ”Tanklokomotiv” (f.eks. Hs, F og O) som i de engelsktalende lande, se nedenfor:
[image]
Hvorfor det ikke blev gennemført ved jeg ikke, muligvis p.g.a. O. F. A. Busses afgang fra DSB kort efter.

Til sp. om ”Lille P” er et Tender- eller Fourney- eller et Engerth lokomotiv, bør det vel i HOVEDPRINCIPPET benævnes som (det ”forkerte” danske udtryk) Tenderlokomotiv af undertypen Fourney/Engerth. Østerbro gasværks tenderlokomotiver er så af undertypen ”saddeltank” lokomotiver.

Udtrykket ”Tender” på engelsk dækker over et køretøj/fartøj, der indeholder forsyninger af f.eks. Olie, vand, ammunition eller andet til brug for andre/andet.

En af grundene til, at vi nok har haft en begrebsforvirring herhjemme var denne, at vi – før sammenlægningen af de to statsbaner DSB-JF og DSB-S - i princippet havde to vidt forskellige jernbanekulturer, en engelsk i Jylland og på Fyn og en tysk på Sjælland også sprogmæssigt.

Fortsat god weekend

Steff

NB: Lige før krigen og i forbindelse med nedsættelsen af ”Trækkraftudvalget af AUG 1939”, KUNNE vi have haft et ”Tenderlokomotiv med tender”, nemlig en litra S med forøget kulrum og en nyudviklet vandtender med 12 m3 vand. Men det er en anden historie!


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak