Tysk militærtog på Skjern Station i 1944, film

af Claus E. Hansen, 9/9 2018, 16:45 (2056 dage siden)
redigeret af Claus E. Hansen, 9/9 2018, 17:14

5,50 min inde i denne filmstrimmel ses et tysk militærtog på Skjern Station. Lokomotivet der er tysk, ses tydeligt. Det ligner et orlovstog, da der ikke ser ud til at være udstyr med. Midt i toget med lukkede godsvogne ses en dansk personvogn, der helt klart har været til officererne.

Umiddelbart efter er der optagelser med et tog der ankommer med tyske flygtninge i 1945. Nogen af dem skulle møde en hård skæbne her i Danmark.

https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/film/skjern-under-besaettelse-og-befri...

Mvh
Claus

Tysk militærtog på Skjern Station i 1944, film

af Steffen Dresler, 9/9 2018, 23:00 (2055 dage siden) @ Claus E. Hansen

Godaften

Det første tog synes at være en standard enhedstog, her beregnet for personel op til bataljon+ (afdeling) størrelse. Selvfølgelig er der en personvogn til officererne, man blander sig jo ikke, ligesom man ikke gør det i dag. De menige og stregerne ønsker ikke at sidde blandet officererne og omvendt. Man holder sig til sine egne. Et sundt princip som også gennemføres i dag både i det civile som selvfølgelig militære.

Det må høre til sjældenhederne så sent på krigen (angiveligt 1944), at der ikke er medgivet nogen form for flyversikring for toget, altså vogne med maskingeværer/maskinkanoner.

Togmaskinen er en standard DR BR 38.10 uden nogen videre form for frostsikring. Det er altså ikke et lejelokomotiv hos DSB. Kan bl.a. ses på at skorstensforlængelsen ikke er aftaget på lokomotivet som det blev på lejelokomotiverne a.h.t. fritrumsprofilet og røghætterne i remiserne.

Flygtninge toget fremføres af litra K og D i forspand og helt korrekt med persontogsmaskinen forrest.

Informationen med at der skulle være indsat militære vogne eller andet militært i flygtningetoget der blev beskudt er en typisk befrielses bemærkning, der ikke havde noget på sig i virkeligheden. Der findes beskrivelser tilgængeligt på internettet hvor man kan læse mere om beskydningen.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak