Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

De store firkantede på VNJ

af Poul Andersen @, 17/6 2011, 12:25 (4699 dage siden) @ L.H. Jensen

Tilbage til den endeløse diskussion: er det korrekte udseende sådan som den skulle se ud efter planerne eller sådan som den så ud i virkeligheden...Men godt ser den ud i nymalet!

Nold


VNJ D 12 er nu bemalet, som den rent faktisk så ud, da den efter overtagelsen fra TKVJ blev opmalet ved VNJ - det kan også ses, hvis man sammenligner Georgs herlige stemningbilleder fra 1973 med billedet fra Odder, som er taget i 2009, da lokomotivet rullede ud fra værksted i nymalet stand.

Som Ole rigtigt beskriver det - og som Poul Andersen har fortalt - skulle maskinen ved VNJ have heddet DL 12, men maleren kom fejlagtigt til at skrive D 12, og sådan kørte maskinen rundt al dens tid ved Vestbanen.

Da MHVJ/DJK overtog den blev den malet, og ved den lejlighed var man lidt vel "kreative". Dels blev det manglende "L" tilføjet, og litreringen, som hidtil havde været malet direkte på vognkassen, blev i stedet malet på en løs plade. Endelig blev tagkanten samt "tagudhænget" i enderne malet sort.

Ved renoveringen og opmalingen i Odder i 2008-9 blev disse fantasifulde, men bestemt elegante tilføjelser imidlertid i fuld enighed mellem MHVJs bestyrelse og arbejdsholdet "rullet tilbage", så lokomotivet fik sik originale VNJ-look tilbage.

Dog mangler faktisk stadig "VNJ D 12" på vognsiderne - det var en meget "personlig" skrifttype, som VNJs maler havde anvendt, og der er endnu ingen der har turdet prøve kræfter med at genskabe den.

Lokomotivet er desværre pt. hensat med afvorlige aldersbetingede skader på det elektriske system, både på generator og banemotorer, og istandsættelse vil ikke blive påbegyndt, førend søstermaskinen OHJ 40 og "Rulleskøjten", HV DL 100 er klar til drift. Indtil da konserveres D 12 - dog er det planen at fremføre et enkelt "afskedstog" med begrænset belastning på MHVJ lørdag den 13. august 2011 i forbindelse med markeringen af DJKs 50 års jubilæum (i samarbejde med VTV og LFB) i dagene 13.-14. august. Der foreligger ingen endelige planer endnu, men når de er klar, vil der uden tvivl komme en henvisning her i dette forum ...

Mvh
LH

Den nævnte sorte kant på tagudhænget, blev malet efter forbillede på VNJ 11, som netop havde denne, men som aldrig har været på DL 12 (D 12).
Maleren (banens tømrer) i 60´erne, malede både skinnebusser og Frichs lokomotiverne, men der var ingen fast standard og på skinnebusserne på både VGJ og VNJ, var der også flere mindre forskelligheder at finde.

Mvh. Poul.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak