Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Hurtigtog+iltog - billeder af skilte (Generelt)

af Steff, 2/9 2011, 17:26 (4622 dage siden) @ gamle ole

Det burde jo være den gode UTJ der skulle svare på dette spørgsmål, men han har åbenbart ikke været på arbejde i dag eller også er virksomhedens IT nede;-) !
Den gode Søren spørger om en tidsperiode for de afbildede skilte og Gl. Ole gætter på 50´erne. Nu skal vi jo ikke gætte, men prøve art se, om vi kan være mere nøjagtige.
Ved at se i Danmarks jernbanemuseums Årsskrift for 2010, finder man en udmærket artikel om ”jernbanens bogstaver”, skrevet af ………… gæt engang UTJ. Og på side 46 højre spalte midtfor er beskrevet skriften ”Johnston”, der blev indført ved DSB fra ca. 1934 i.f.m. S-togene. Skrifttypen blev anvendt på stationer og hermed også på skilte som de af Søren viste.
Efterhånden som de elektriske skilte blev taget i brug op gennem slutningen af 1940´erne og 1950´erne, aftog anvendelsen af de manuelle skilte på perroner mv.
Skrifttypen som sådan blev anvendt helt frem til den såkaldte designperiode i 1972/72, hvor den blev afløst af den nye DSB skrift, sidstnævnte sammen med næsten hele design anvendelsen mv. - tyvstjålet fra British Rail, men delvist fordansket med andre signalfarver.
Så perioden må være, at Sørens skilte er fra slutningen af 1940´erne og frem til slutningen af 1950´erne, hvor man "smed" skiltene ud. Skiltenene blev jo genbrugt gennem hele perioden med ny tekst og farve. Så Ole synes at have ramt skiven, hvor tæt på pletten skal jeg ikke afgøre:-).
Iøvrigt, det omtalte årsskrift får alle medlemmer af Danmarks Jernbanemuseums museumsklub. Og for yderst pålidelig kilde siges det, at man er gået igang med dette års årsskrift. Det er jo også snart næste år:-D.

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak