Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Copyright på postkort mm. (Generelt)

af Leif Jørgensen, København Ø., 19/10 2011, 17:34 (4583 dage siden) @ Kim3390

Når det gælder fotografier skal man indledningvis se på om det har værkshøjde. Dvs. om andre kunne tage et tilsvarende billede eller om fotografen har arrangeret billedet eller benyttet særlige teknikker etc.

Er det bare et simpelt billede af den lokale banegård hvilken som helst turist kunne tage er der ingen værkshøjde. I så fald gælder ophavsretten til og med 50-året for billedets optagelse. Billeder fra før 1. januar 1970 er dog er frie. Til gengæld vil et billede fra f.eks. 1972 først blive frit i 2023.

Har fotografen derimod skaffet et specielt oprangeret tog eller stået steder hvor der normalt er adgang forbudt for offentligheden vil billedet derimod have værkshøjde. I så fald gælder ophavsretten til og med 70-året for fotografens død. Er fotografen ukendt dog til og med 70-året for enten optagelsen eller første offentliggørelse. Det er dog muligt at denne slags billeder fra før 1. januar 1970 også er frie men loven er lidt uklar på dette punkt.

Bemærk dog at begge ovenstående forudsætter at motivet er frit. Det er tog og bygninger men ikke f.eks. statuer og malerier. Her skal indhentes tilladelse fra ophavsmanden eller arvingerne.

Men i øvrigt vil jeg opfordre til selv at studere ophavsretsloven. Ophavsret er et område plaget af uvidenhed og myter så for sikker information er den bedste kilde altid loven.

Med venlige ophavsret-hilsner
Leif Jørgensen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Kongerejsen 1908
Kongerejsen 1908

I sommeren 1908 rejste Kong Frederik den 8., Dronning Louise og deres tre børn med tog til Jylland, hvor de besøgte en lang række byer. Lars Christensen har i Rigsarkivet fundet DSBs interne korrespondance, samt flere avisers dækning af begivenheden.

Læs mere
Billige jernbane T-shirts

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak