Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Dagens vognkasse - fund i 90'erne

af UTJ, 28/10 2010, 15:44 (4939 dage siden)

Omkring 1995 brugte jeg en del tid på at skaffe diverse vogne og vognkasser til veje, så de ikke forsvandt for stedse. Faktisk kunne den ivrige samle et helt veterantog til veje med fine trævogne på det tidspunkt ved at støvsuge diverse geografiske lokaliteter. De fleste var ganske kendte i vognkassekredse, men alligevel. En af dem var EH 6606 som stod i Rødovre med hjul og det hele. Klods op ad vognen stod i øvrigt kassen af 6621, samt lidt længere væk de absolut sidste rester af kassen til en af Slangerupbanens pakvogne, der havde mellemstation som bevægeligt værksted for statsbanerne. Da pladsen skulle ryddes var vognen i øvrigt lige ved at havne i containeren, men den findes endnu, som den eneste eksisterende pladebeklædte EH-vogn. I år er den i øvrigt 115 år gammel.

[image]

Her den så - inden den blev flyttet fra Rødovre, men mens pladsen er i fuld gang med at blive ryddet.......6621 ligger i stumper foran.

Avatar

Dagens vognkasse - fund i 90'erne

af Tommy Nilsson ⌂ @, Ringsted, 28/10 2010, 15:50 (4939 dage siden) @ UTJ

Og jeg kan se, at du har været henne og skrive "HgJK Museumsvogn" på den. :-D

--
[image]

Dagens vognkasse - fund i 90'erne

af Søren Villumsen, Odder, 28/10 2010, 16:57 (4939 dage siden) @ UTJ

Hej

Spændende læsning samt foto. Hvad fandt du ellers af materiel på din tur rundt?

Hilsen

Søren Villumsen

Dagens vognkasse - endnu et fund

af UTJ, 29/10 2010, 16:45 (4938 dage siden) @ UTJ

Det var ikke alle kasser som jeg havde lige store andele i. Det er jo ofte sådan at man må drible sig lidt frem i en klub, for alle praktikerne vil udbryde: "åh, nej, ikke endnu en!". det gjaldt også til en vis grad EH-vognen, som selvfølgelig var spottet af andre og egentlig købt inden rydningen af pladsen - og dermed havde man et papir på at den ikke måtte røres - det virker ofte bedre end blot ord. Mht praktikerne, så skal de selvfølgelig have ret derhen at det er de færreste vognkasser som rent faktisk kommer ud at rulle igen, men sjovt er det at finde dem og bjærge dem. For når de er bjærget, kan man jo gøre sine arkæologiske undersøgelser og blive meget klogere på tegninger og virkelighed.

[image]

Denne vogn er den tidligere Batterivogn 3. Den har siden 1951 stået i Slangerup i et sommerhusområde - pudsigt nok på samme grund eller nabogrunden til et sted hvor jeg nu kommer til en årlig sommerkomsammen. batterivogn 3 er også DSB-vogn nummer 566, født som BF med to toiletter i midten som der var adgang til fra hver sin 2. kl kupé. I enderne var der 3. kl kupéer, suppleret med en bremsekupé i den ene ende, som kunne bruges som halv kupé til 5 rejsende på træbænken. Senere blev den ene 3 kl kupé indrettet til akkumulatorrum (læs: batterirum) til den elektriske belysning med 65 V. Derfor blev vognen også til Batterivogn i 1940, da DSB med et pennestrøg udrangerede de sidste kupé-personvogne (mange fik blot alle mulige og umulige betegnelser - men væk var de i listerne over personvogne). Da DSB endelig kvalte de sidste mange toakslede personvogne i begyndelsen af 1950'erne blev de i stort omfang solgt til sommerhuse - således også denne. Den eksisterer endnu og den kunne godt sættes på hjul, hvis nogle havde ressourcerne, men det er der jo nok ikke.

BF 566 på Jernbanen

Dagens vognkasse - endnu et fund - lidt mere

af UTJ, 29/10 2010, 16:52 (4938 dage siden) @ UTJ

Som sagt blev den hentet - og kassen står stadig på denne undervogn, som er resterne af en af Slangerupbanens CC-vogne fra 1922, men dem kan vi jo vende tilbage til.

[image]

Og jo - der mangler faktisk en god repræsentant for de høje toakslede kupévogne i "den nationale samling", men som projekt ville den komme til at konkurrere voldsomt med det lige så store hul i samlingen, som er bogiekupevognen BN 884, som tidligere omtalt i dette forum.

Avatar

Dagens vognkasse - endnu et fund - lidt mere

af Tommy Nilsson ⌂ @, Ringsted, 6/11 2010, 07:13 (4930 dage siden) @ UTJ

Som sagt blev den hentet - og kassen står stadig på denne undervogn, som er resterne af en af Slangerupbanens CC-vogne fra 1922, men dem kan vi jo vende tilbage til.


[image]

"Som sagt blev den hentet" - er det DSB BF 566, du referer til? Ovenstående billede forestiller mig bekendt vognkassen fra JFJ M 10, senere DSB BJ 664, der endte som kolonihavehus i Rungsted.

--
[image]

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak