Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Hvad er den bedste togfilm nogensinde? (Generelt)

af Søndenfjords, 18/8 2011, 20:55 (4653 dage siden)

Ja, hvad er den bedste togfilm nogensinde?
Jeg har været lidt i tvivl om, hvorvidt det var filmatiseringen af Agatha Christies ”4.50 fra Paddington” med Margaret Rutherford som miss Marple fra 1961, specielt på grund af de to damptog der nærmer sig hinanden i tusmørket i starten af filmen og fortsætter side om side.
Eller om det var filmatiseringen af hendes ”Murder on the Orient Express” med Albert Finney som Hercule Poirot fra 1974 – primært p.g.a. den betagende åbningsscene med lokomotivet, der sætter i gang i skumringen, og frontlamperne der tændes med et musikalsk brag.
Men mit valg er faldet på "La Bête Humaine", "Menneskedyret" fra 1938, altså Jean Renoirs filmatisering af Emile Zolas roman af samme navn. Og det skyldes navnlig den fantastiske 10 minutter lange indledningsscene med den sveddryppende lokomotivfører Jean Gabin, optaget ombord i førerkabinen under togets forrygende færd fra Paris til Le Havre, hvor Jean Gabin er ét med sin maskine.
Se den, hvis du kan få den, og du stadig har gemt en VHS maskine af vejen et eller andet sted.
Med venlig hilsen
Søndenfjords

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Togtosse, København, 18/8 2011, 21:08 (4653 dage siden) @ Søndenfjords

Mine bedste togfilm er:

1. "Olsenbanden på sporet" fra 1975. Sad som 9-årig i biografsalen med åben mund og polypper, da Egon lavede "Karl-Marx" i DSB's køreplan. Den holder stadig i dag, synes jeg :-D

2. "Runaway Train" fra 1985 med Jon Voigt og Eric Roberts. Spændende film :-)

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af P.Møller, 20/8 2011, 00:36 (4652 dage siden) @ Troldhøj

Det skal jeg nok tænke lidt mere over, men måske skulle man overveje "The General":
http://www.youtube.com/watch?v=jxNHje8tA5A

Tak for gensynet ,Troldhøj også en af mine favoritter:-)

Vh.

P.Møller10

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Minoque, 18/8 2011, 22:56 (4653 dage siden) @ Togtosse

jeg tilslutter mig til Olsen-banden på sporet.

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Aleman, 18/8 2011, 21:59 (4653 dage siden) @ Søndenfjords

Efter min mening er den bedste togfilm overhovedet 'Toget' med Burt Lancaster og Michel Simon i hovedrollerne. Den foregår i besættelsestidens Frankrig, hvor de infame nazister vil bortføre stort set hele Frankrigs kunstskatte i et særtog. Modstandsbevægelsen (La Résistance) iværksætter et kæmpe 'set-up', som det hedder på nydansk, hvorunder toget ledes på vildveje (vildspor) rundt i Østfrankrig, indtil det torpederes af et par andre, løbsksatte tog. Voldsomme, ægte sammenstød (filmen er fra omkring 1965, hvor man sagtens kunne ofre nogle damplokomotiver og gamle godsvogne)! Der ryger også nogle jernbanebygninger ved luftangreb, så der er virkelig 'smæk for skillingen'.

Bortset fra historien, der er lidt vel Hollywoodpræget, er filmen spændende, da den viser et autentisk jernbanemiljø, som på optagelsestidspunktet så småt var ved at forsvinde. At der så er de sædvanlige, tåbelige kærlighedsscener med, må man acceptere - det opvejes så rigeligt af de mange scener fra sliddet med at holde damplokomotiverne kørende (eller holdende, for sabotagen skildres også). Og så er filmen i sort/hvid, hvilket på sin vis gør den mere 'ægte'.

Buster Keatons 'Generalen' er også et godt bud på den ultimative jernbanefilm.

Venlig hilsen,

Aleman

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af KimC, 18/8 2011, 22:15 (4653 dage siden) @ Søndenfjords

Min bedste togfilm er "la Bataille du Rail", en fransk film lavet i efterkrigsårene.
Den starter som en dokumentar, men får hurtigt karakter af en dokumenterende spillefilm, der beskriver hvordan franske jernbanefolk forsøgte at forhindre tyskerne i at få materiel frem til fronten. Kreativiteten var stor, men der var mange de rmåtte ofre deres liv.

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Jens Gadmar, Holstebro., 18/8 2011, 22:22 (4653 dage siden) @ KimC

Jo. Og så er der også den danske film: "Lyntoget" fra 1951 og den engelske film: "Indien i flammer" fra 1959. Med venlig hilsen: Jens Gadmar.

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Aleman, 18/8 2011, 22:48 (4653 dage siden) @ Jens Gadmar, Holstebro.

'Lyntoget' er, så vidt jeg husker, ret bizar, idet hovedpersonerne stiger ind i et almindeligt tog i Odense og stiger ud af et lyntog i København. Ikke, at det ikke kunne lade sig gøre, men det virker ikke overbevisende (og måske er det lige omvendt, de stiger ind i lyntoget og stiger ud af en almindeligt - det er længe siden, jeg har set den).

En anden film, der foregår i jernbanemiljø, og hvor der vitterligt blev lavet seriøs research, er 'Natekspressen P 903', der dog også har sine mærkelige indslag. En P-maskine bliver undervejs til en E-maskine og vice versa.

Alle tiders jammeligste jernbanefilm hertillands er og bliver 'Spøgelsestoget', som unddrager sig enhver forståelse. Men i tidens løb har Hollywood nok lavet de værste.

En spændende jernbanefilm er for øvrigt også 'Broen over River Kwai', som - selvom den ikke viser den rigtige 'River Kwai'-bro - holder den dag i dag.

Venlig hilsen,

Aleman

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Claus E. Hansen, Silkeborg, 18/8 2011, 23:00 (4653 dage siden) @ Aleman
redigeret af Claus E. Hansen, 18/8 2011, 23:16

"Lyntoget" fra 1951 er en ganske fin film, der også kan fås på DVD. Jeg vil kalde den for en klassiker. Den starter i Århus, og så følger man Lyntoget undervejs til København mens handlingen skrider fremad. Selvfølgelig kunne man ikke optage alle udendørsscenerne med det samme lyntog, men den rammer ganske godt hvordan "ånden" må have været i de gamle lyntog. Og der er også flere herlige jernbaneklip med forlængst forsvundne miljøer. Man ser fx også en del af det gamle Århus med sporvogne mm. Og man når da også at se en E-maskine på Århus H ;-)

Jeg vil afgjort kalde den for en af de bedste danske togfilm. Der er megen god inspiration til modelbanen i filmen ;-)

"Olsen-Banden på sporet" vil jeg mere kalde for en kultfilm, ligesom resten af filmene i serien. Men afgjort en del af nationalunderholdningen.

Mvh
Claus

--
[image]

Avatar

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Per Hauberg, 18/8 2011, 23:54 (4653 dage siden) @ Aleman

Jeg tror, din hukommelse spiller dig et puds, Aleman.
Jeg er ikke i form til lige at smække "Lyntoget" i maskinen her og nu for at tjekke, men jeg er ganske sikker på, vi ser et MB-lyn i Aarhus, hvor hovedpersonerne stiger om bord - foruden andre "sidegevinster", såvel i Ar som undervejs - incl. Storebæltsfærgen og en hel del interiørscener på turen. God banefilm.
OB på sporet er stadig fin kult.

Der er gode baneoptagelser i "Jul i den gamle Købmandsgaard", herunder G-maskine, som må standse på fri bane, fordi Fru vaskeriejer Nisteds (Helga Frier) jerseyko har taget opstilling "på legemet", hvilket Lkf Henry Nielsen klager sig voldsomt over.
Kostelig er også scenen med Helge Kjærulff Schmidt som "Stander", der af bydende årsager ekspederer billetter uden bukser !
Oftest er togscenerne få og korte i danske film, men der er mange af dem, hvis man gider lede.... :-)
Andet indenfor "transport" er to af dansk films mest elendige strimler gennem tiden:
"Vores Lille By" med masser af scener, optaget på den netop nedlagte Slangerupbane, og "Sol over Danmark", hvor hovedpersonerne - to unge piger - drager rundt i landte på cykel anno 1936. Sjove kik fra mange større provinsbyer og en hel del scener ombord på den første M/F Djursland, som undervejs til Grenaa passerer M/F Isefjord.

Jeg har en liste med flere bane-scener i danske film. -Jeg melder mig igen, når jeg har hittet den.

Jeg skal i næste uge køre nogle få forestillinger med gode, gamle "Sommer i Tyrol" med fine (korte) klip med knælende, østrigske tandhjulslokomotiver.

vh

Per

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Aleman, 19/8 2011, 00:58 (4653 dage siden) @ Per Hauberg

Ja, det er nok muligt, at jeg husker galt - det er vel 15 år siden, at jeg sidst så filmen, og det kan hænde, at 'togfuskeriet' var i en anden, lignende film.

Et brandvarmt tip til alle deltagere: Kig i bogen 'Jul på hjul' fra banebøger, der udkom i 1994. Der har vor store guru Morten Flindt Larsen og Kurt Dmgaard Jensen gennemgået en masse gamle, danske film med jernbaner i større eller mindre omfang - og der er virkeligt mange, skulle jeg hilse og sige. Senere blev der udsendt et tillæg med endnu flere film, omkring 65 i alt - og det er jo kuns de danske. Men den bedste - ja, det vil der åbenbart kunne strides om i lang tid fremover!

Venlig hilsen,

Aleman

Avatar

Tilbage til "Lyntoget"

af Per Hauberg, 25/9 2011, 04:13 (4616 dage siden) @ Per Hauberg

Så fik jeg "Lyntoget" hittet frem fra gemmerne, og lod mig fange, så jeg ikke blot tjekkede facts, men røg ombord i en gensyn.
Produceret af Saga Film - inspireret af en avisomtale af en fangeflugt fra Horsens Statsfængsel i 1949. -Kun inspireret - alt og alle i filmen er fiktion !
Premiere på Saga 18/10 til 13/11 1951. Fire uger mod 5 måneder umiddelbart efter til "Fra den Gamle Købmandsgaard", som også har mange fine jernbanescener. -Hyggen vandt over krimien. Det ændrer ikke på, at "Lyntoget" også den dag i dag står som en fremragende kriminalfilm, leverer god spænding og flot skuespil.
Jernbanescenerne er mange - og billederne aldeles pragtfulde. -Til gengæld har scriptgirl'en haft sine kvaler, som et menigt biografpublikum dog næppe har tænkt over under turen.
Ikke kun jernbanescener, men også herlige, korte glimt fra Aarhus by anno 1951 med både sporvognen og Triangel-busser - og Ib Schønberg og Asbjørn Andersen stiger ombord i "Arv Viking" på tur Tirstrup-Kastrup.

Advarsel ! -Den efterfølgende tekst vil enten spolere oplevelsen for Jer eller skærpe lysten til at se den fine, gamle film.

Jernbanescenerne byder på mange pudsigheder:
Hovedrollerne spilles af Erik Mørk (skurk -og så alligevel....), Preben Lerdorff-Rye (überskurk) og Anne-Marie Juhl (ung, landlig uskyld med en hel skoæske med madder til turen - der er langt til København, selv med lyntog). de tre kender ikke hinanden, men mødes til Lyntog Nordjydens afgang en fredag aften kl 19,05 fra Ar.
Selvom toget en travl fredag aften kun består af et enkeltkørende MS-sæt (Ms 414 går forrest), er der god plads ombord.
Tgf giver færdigmelding til fungerende på perronen. Fungerende drejer færdig ved den udendørs nøgleboks, som ikke sidder på perronkiosken i Aarhus, men på en muret bindingsværksvæg. Der kan drejes for udkørsel fra spor (fra venstre mod højre) VI, V, 0, IV og I. -Der drejes for afgang spor 1, og Ms-toget kører ud af spor 2 i Ar. Hvor fungerende er tjenestegørende den aften, står hen i det uvisse ! Mens lynet ruller ud fra spor 2, bakker en E-maskine (jeg kan ikke se nummeret) til et godstog i spor 1. På vej ud af Aarhus passeres først Ringgadebroen - d.v.s., nu er der opformeret til MB, -derefter passeres først Rbg og dernæst p-risten. I baggrunden ses flygtigt en Q-maskine.
Fra lyntogets førerrum ser vi under gennemkørsel på en station, jeg ikke genkender en indkørende MO+CR.
Nu opformeres der igen (uden stop) til 2 MB-lyn, som vi ser i en fin kurveoptagelse fra bageste rejsegodsrums dør, og P-maskine krydses på fri bane. Fra toget får vi et hurtigt kik under gennemkørsel i Odense.
Så kører et enkelt MB-sæt Ng-Ngf og ombord på Dronning Ingrid, hvor der også er personbiler på vogndækket. Togpersonalet har glemt at låse toiletter, hvilket gør det lettere for Überskurk Lerdorff-Rye at skjule sig under overfarten.
Fotografen viser os nu M/F Storebælt, der går ud fra lejet, hvorefter vi igen er ombord på Dr. I. Så stiger Anne-Marie Juhl ud af lyntog "Nordvestjyden", og vi ser MS 415 på vogndækket.
På vej over Sjælland kører vi med enkeltsæts-MB, indtil det er Ms, der kører under Tietgensbroen, og et dobbelt-sæt MB, der går i hold i spor 1. Da de rejsende er myldret bort (nu er der mange !), og toget forsvundet, bærer to Falck-reddere Erik Mørk på båre over spor 1 til deres ventende ambulance, og Frk. Juhl følger efter med bagagen uden opmærksomhed fra en eneste jernbanemand.
Herefter følger et par tilbageblik til turen over Storebælt, hvor Lerdorff-Rye, da sejlturen næsten er tilendebragt, meddeler, at vi nu er udfor Knudshoved, så han vil springe. Lidt efter brøles "mand overbord" og maskintelegrafen får en tur...

Det var en ganske godt gensyn, så jeg vil anbefale enhver jernbanefreak at se efter den hos videoforhandleren. Den er udgivet på dvd i 2006.

Traileren kan ses på www.danskefilm.dk, hvis man søger på titlen - allerede der får man færten af, at detteher er rendyrket guf for kræsne kendere ! Dog har den ellers så habile plakattegner Aage Lundvald ikke lige fået sat sig ind i, hvordan et lyntog så ud... :-)

vh

Per

[image]

Tilbage til "Lyntoget"

af Georg Schmidt, 25/9 2011, 12:45 (4616 dage siden) @ Per Hauberg

Hej Per

Tak for din meget fine beskrivelse af filmen "Lyntoget", som jeg anser som den bedste "jernbanefilm" vi har.
Nu er det meget længe siden jeg har set den, men jeg vil som kørselsfordelingsnørd godt komme med et par kommentarer.
Det er mit indtryk, at man nok har vekslet lidt mellem lyntogene i forbindelse med optagelserne. Hvis E-maskinen i Århus spor 1 ellers er rettidig må lyntoget de venter på nødvendigvis være "Limfjorden" med ophold i Århus 17.46-17.50. E-maskinen (en svensker) går til stammen af 2016 (ilgodstog til Sjælland-København) med afgang Århus 18.00. Efter at lyntoget er kørt kunne man forestille sig, at de har optaget fungerende dreje afgang for 2016 i spor 1. Er udvaskningen af E-maskinen trukket ud, og de er blevet en time bagefter passer det med "Vendsyssel" afg. 19.05. Husker ikke om man kan se uret. Gennemkørslen i Odense indikerer "Vendsyssel" med passage 20.54 (men er det mørkt) ellers kunne det være "Nordjyden" som jo er et morgenlyntog fra Århus. Sammenkoblingen indikerer "Vendsyssel" og "Vesterhavet" over Sjælland med ankomst København H 23.51. "Nordvestjyden er et morgenlyntog fra Struer via Århus med stop ved de større stationer. E-maskinen i spor 1 er kommet aftenen før med tog 55 for udvask og skal retur til B-løbet i Sønderjylland/Fyn med de internationale tog. Man får nogle herlige sidegevinster i disse film. Er De forvirret :-D :-D
Hilsen Georg

Avatar

Tilbage til "Lyntoget"

af Per Hauberg, 25/9 2011, 21:23 (4615 dage siden) @ Georg Schmidt

Uhanej - jeg er skam ikke det fjerneste forvirret.... men som antydet er det bestemt ikke i Ar, man har filmet fungerendes afgangsprocedure, selvom det er her, vi ser togene - det er rent fup og snyd.
Men vi kan jo reservere en bif til et gennemsyn en dag. -Bare sig til :-)

Avatar

Tilbage til "Lyntoget"

af Gert, Aalborg, 25/9 2011, 22:10 (4615 dage siden) @ Per Hauberg

Sådanne detaljer som pludselig lokalitetsskift er normalt i disse gamle danske film. I "jetpiloter" skal de lige ind til messen - eller var det eskadrillebygningen, men i hvert fald stiger de ombord i en jeep i Aalborg for et øjeblik senere at stige ud i Værløse...

Gert

"Lyntoget"

af Peter, 25/9 2011, 22:14 (4615 dage siden) @ Per Hauberg

Jeg har YouSee Plus, hvor jeg har mulighed for at leje film. Lige nu er der 100 film der kan ses helt gratis - og en af disse film er "Lyntoget".
Jeg så den fredag aften - før Per afslørede handlingen (og unøjagtighederne).

Men den er bestemt værd at se. God fornøjelse

Peter

--
[image]

Tilbage til "Lyntoget"

af Georg Schmidt, 25/9 2011, 22:48 (4615 dage siden) @ Per Hauberg

Som sagt er det meget længe siden jeg har set filmen, men scenen med E-maskinen brændte sig fast, for den kunne jeg umiddelbart få til at passe med virkeligheden.
Filmen P 903 er også en udmærket film, men rent baneactionmæssigt går der hurtigt "for meget Kvistgård" i den. ;-)
Mvh
Georg

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af martin, 19/8 2011, 00:36 (4653 dage siden) @ Søndenfjords

Nej hør nu her venner, vi skal tilbage i det gamle danske.
Bruden fra Dragstrup er der vidunderlige tog sener med i bla andet der hvor koen der er tøjeret til sporskifte bukken redder Henry Nielsen fra at blive taklet af en G maskine.
Det er fin film ;-)
Men ellers er der jo mange film der har rigtig gode men korte sekvenser med tog bla i soldater kammerater (på efterårsmanøver) hvor de holder tilbage ved et led hvor en crs + mo kommer forbi.
Pigen og drømmeslottet bør man bestemt også se hvis man er til Ytog.
Mvh Martin

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af D 826, 19/8 2011, 01:27 (4653 dage siden) @ martin

Hejsa

Jeg har fulgt lidt med i tråden herinde. Hvis vi skal snakke om den bedste danske jernbane film på dansk jord, så er min favorit Her er banerne - en sort hvid film om Fredricia banegård anno 1948 i denne stilrene, danske dokumentarfilmklassiker om aktiviteter døgnet rundt på det vigtige trafikknudepunkt. Den er optaget af Nordisk Film, skrevet og iscenesat af Theodor Christensen, fotograferet af Fritz Olsen.En fremragende film for folk med interesse for epoke 3..

Men men men, jeg søger lidt hjælp til at opklare spørgsmålet om en gammel krigsfilm som jeg en gang har set i tv og som jeg ikke kender titlen på. Den var så vit jeg husker i farver, og den mindede en smule om den film som er blevet nævnt herinde "Toget". MEN det jeg husker fra den, er noget med damp tog, transport af soldater - mener måske det var engelske soldater og ikke fanger. Under vejs kørtes der igennem bjerg pas, der var 2 togstammer og 2 maskiner - den ene var fjenden. Og for at forhindre fjenden i at indhente dem, stoppede de flere gange og fjernede spor stykker af en 3 - 4 meters længde bag ved toget. Der var også et tidspunkt fjentlige jæger fly der skød mod toget - jeg husker det som Tyske Messerschmitt Bf 109'er eller i den stil..

Er der evt. nogen herinde der kan nikke genkende til hvilken film det kan have været, så hører jeg gerne om en tittel..

Mvh. D 826

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af mhv_vsvt, Holbæk / Rørvig, 19/8 2011, 06:23 (4653 dage siden) @ D 826

- D 826 du tænker nok på den som jeg personligt synes mangler på listen, og det er Von Ryans Express med Frank Sinatra fra 1965, det er nemlig der Nazisterne forfølger et fangetog som er blevet kapret af en masse engelske soldater som flygter over hals og hovede igennem først Italien og så Nordpå til Schweiz

Vil man have togfilm så se VON RYANS EXPRESS fra 1965.

--
Mhv_vsvt alias Michael Hvidberg
Daglig pendler med bus/tog
Absolut amatørfotograf

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af D 826, 19/8 2011, 11:39 (4653 dage siden) @ mhv_vsvt

Hejsa

Tak for svaret, har lige set et film klip fra den på youtube, og det er den film, så det er bare super godt.. Den må jeg ned i Tp musik og have bestilt en dag..

Mvh. D 826

Avatar

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Gert, Aalborg, 19/8 2011, 13:22 (4653 dage siden) @ D 826

Ja de tyske ME109 er ofte i film ME108 - et alm. ubevæbnet rejsefly...............

Gert

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Ole Wedel Nielsen, 20/8 2011, 20:38 (4651 dage siden) @ D 826

Ja "Olsenbanden på sporet" er nok 1éren hos mig også. Det er bare en skam det smuttede med numrene på MZérne. Både i scenen hvor banden kigger på terrænet oppe fra broen og der hvor de efter køreplanskifte er ved at blive tilintetgjort af en modkørende Mz ser man det , der skal være samme tog være fremført af forskellige mz´ere. Mz 3, men forskel i driftnumre på maskinerne. Det er en kedelig dråbe malurt i en ellers fremragende film.

Avatar

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Per Hauberg, 19/8 2011, 19:59 (4652 dage siden) @ martin

Nixenbixen, Martin
Det er rigtigt, der også er fine futtog på turen til Dragstrup, -men koen, der skifter spor, -det er "Købmandsgården".

vh

Per

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Søndenfjords, 19/8 2011, 12:13 (4653 dage siden) @ Søndenfjords

Jeg har ganske vist aldrig set The Avalanche Express med Lee Marvin som helten, men jeg har læst Colin Forbes' roman, der ligger til grund for filmen, og hvis filmen følger romanen, må instruktøren have haft et gevaldigt problem:
I bogen stiger helten nemlig op i en helikopter, han har holdende på en fladvogn bagest i toget, mens ekspressen buldrer op gennem Alperne, og her der en kæmpe fejl.
For i Alperne er der el-ledninger over sporene, så hvordan ... ?.

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af nikolaj nielsen, 20/8 2011, 22:47 (4651 dage siden) @ Søndenfjords

"olsenbanden på sporet" er også en klassiker, men syntes nu at "her er banerne" nu er den bedste af alle jernbane film! optaget i fredericia til dsb`s jubilæum.

Hvad er den bedste togfilm nogensinde? og lidt om bøger ;o)

af K.B.Andreasen, Midtsjælland, 19/8 2011, 13:30 (4653 dage siden) @ Søndenfjords

Den første der springer frem er uundgåeligt "Olsenbanden på sporet", den har alle set og næsten alle har et forhold til den, hvad enten de er "jernbanetosser" eller ej, men sådan er det vel med de fleste Olsenbande film :-D

Den næste jeg lige kommer på er "Silver Streak", Chicago ekspressen på dansk. Med makkerparret Gene Wilder og Richard Pryor i deres glansperiode, og med Richard Kiel som den uundgåelige håndlanger for skurken :-D
En sjov detalje ved denne film at den skal foregå i USA, men Amtrack ville ikke samarbejde da de var bange for dårlig omtale, derfor var producerne nød til at samarbejde med Canadian Pacific Railway. Så stort set alle udendørsscener udenvejs er herfra, og materiellet er også CPR´s, let camofleret med et "AM ROAD" logo.
Med lidt søgning på nettet vil man også hurtigt kunne spændende detalje på både imdb.com, og andre steder. Der hersker især en livlig debat omkring afslutningsscenen, som ikke skal afsløres her, hvis der er fok der ikke har set den endnu ;-)

Ellers er der jo som nævnt længere oppe, utallige danske film, der indeholder scener fra jernbanen. Så for os der i forvejen er fan af gl. danske film, så er det jo bare endnu et plus :-)

River Kwai bliver også nævnt, selv om den nok mere er jernbanerelteret, men som en lille bonus kan det fortælles at filmen blev optaget på Sri Lanka, og at det faktisk var et dansk firma der stod for den egentlige opførrelse af broen ;-)

Problemet med luftledningerne i Colin Forbes "Avalanche Express" (Lavine ekspressen) er et lidt sjovt fænomen. Fordi det et sagt at han personligt skulle have været alle de steder han beskriver i sine bøger, netop fordi de er så detaljerede. Omvendt er han også kendt for at se stort på visse fysiske kræfter, som hvor tæt man kan være på en eksplosion uden at komme til skade osv :-P
I "The Stockholm Syndicate" (Den fjerde mand) foregår en stor del af handlingen i Danmark, her beskriver han blandt andet området omkring Banegårdspladsen ved Hovedbanegården. Og senere sporterrænet i Helsingør, hvor de onde i øvrigt sprænger en af jernbanefærgerne i luften.

Skulle man kunne finde Brian Garfields bog "Kolchaks Gold" (Zarens guld) så burde man læser den. Her er den Transsibiriske Jernbane gennem næsten et kvart århundrede centrum for bogens handling. Her er der både materiel, køreplaner og mange andre spændende detaljer med :-)

Endelig er der Alistair Maclean´s "Death Train" som også er blevet filmatiseret, med bl.a. Pierce Brosnan.
Maclean lader i øvrigt sin helt i "Den Onde Grænse" (Final Frontier), kravle rundt på et ungarsk nattog i rivende snestorm. Samtidig med en fin beskrivelse af materiellet inde som ude :-)

Sidst men ikke mindst, så investerede jeg for et stk tid siden i dvd samlingen med "Adventures of young Indianna Jones", og her er der også et væld af jernbane materiel med fra stort set hele verden, omend jeg ikke er sikker på at det hele passer sammen tidsmæssigt, men flot ser det ud.:-)

--
[image][image][image]

Hvad er den bedste togfilm nogensinde? og lidt om bøger ;o)

af TeamBaumann, Hjordkær, 19/8 2011, 14:17 (4653 dage siden) @ K.B.Andreasen

ja, det er helt sikker vinder "Olsen Banden på Sporet"
men hvad med Cassandra Crossing med Richard Harris fra 1976
og Kapring på Høj Fart ( Under Siege 2 ) med Steven Seagal

eller den helt nye på listen Unstoppable med Denzel Washington fra 2010

Avatar

Hvad er den bedste togfilm nogensinde? og lidt om bøger ;o)

af Per Hauberg, 19/8 2011, 20:11 (4652 dage siden) @ TeamBaumann
redigeret af Per Hauberg, 19/8 2011, 20:34

"Dødens Tog", "Cassandra Crossing", "Avalance", "Runaway Train".... De er vel lige utroværdige hele bundtet.
Så er de danske nok lidt nærmere ved sporet :-P

Næste gang, I ser "Von Ryan", så læg forresten mærke til, at slutscenen er spejlvendt !
Nåjo - så er der jo også lige en let kamufleret S-maskine i 007-Octopussy.

Ups: de kommer op til overfladen lidt ad gangen nu:
JERNBANENS HÅRDE DRENGE var en formidabel røverhistorie med brændefyrsrøg fra start til slut. Flotte, flotte billeder ! Plakat copyright: 20th Century Fox

[image]

Jeg bli'r ved: Åbningsscenen i "Fire Tapre Sønner" ("Sons of Kathie Elder"), -og for at blive ved John Wayne: "Rio Lobo" - masser af togscener.
"Butch Cassidy and the Sundance Kid", "Jorden Rundt i 80 dage" (den oprindelige fra 1956). -Og hvad tænker jeg på: "Sæt Dampen Op!" (Go West) med Marx Brothers - Hele togstammen ender i fyret :-D
"Hello, Dolly" -forteksterne kører på baggrund af de herligste togscener.

-Og i nat - helt alene i biffen i selskab med "Dampf zu Ulbrichts Zeiten" - dvd fra "Eisenbahn Kurier". Det var heller ikke at sige "ski" til....

Hvad er den bedste togfilm nogensinde? og lidt om bøger ;o)

af KimC, 19/8 2011, 22:35 (4652 dage siden) @ Per Hauberg

"Dødens Tog", "Cassandra Crossing", "Avalance", "Runaway Train".... De er vel lige utroværdige hele bundtet.
Så er de danske nok lidt nærmere ved sporet :-P

Cassandra Crossing er noget makværk. Et sted kører et schweizisk ellokomotiv med begge bøjler oppe, på en ikke elektrificeret strækning.
På en kommandocentral et sted i Europa har man fuldt overblik over togetw bevægelser på en sportavle hvor dets nøjagtige plaering kan ses. Bedre end HKT..
Som jeg kender Polsk sikringsteknik fra koldkrigstiden har man ikke haft den slags nogen steder, og da slet ikke på en nedlagt jernbane. - Og havde man haft det ville man ikke have givet en vestlig myndighed adgang til nøjagtigt at kunne se hvilke tog der befinder sig hvor.
Der er noget med noget elektronik under en vogn der skal sprænges for at få koblingen til at slippe. Elektronisk styrede skruekoblinger, jajada.
Ved broen står der et skilt som, så vidt jeg husker truer med dødsstraf hvis man færdes på broen.

I Avalance har de en fladvogn med bag på et eksprestog, og der står sandelig en helikopter. Strækningen er elektrficeret. Gad godt se dem prøve at lande eller lette med den helikopter.

Hvad er den bedste togfilm nogensinde? og lidt om bøger ;o)

af Aleman, 19/8 2011, 23:03 (4652 dage siden) @ KimC

"Dødens Tog", "Cassandra Crossing", "Avalance", "Runaway Train".... De er vel lige utroværdige hele bundtet.
Så er de danske nok lidt nærmere ved sporet :-P


Cassandra Crossing er noget makværk. Et sted kører et schweizisk ellokomotiv med begge bøjler oppe, på en ikke elektrificeret strækning.
På en kommandocentral et sted i Europa har man fuldt overblik over togetw bevægelser på en sportavle hvor dets nøjagtige plaering kan ses. Bedre end HKT..
Som jeg kender Polsk sikringsteknik fra koldkrigstiden har man ikke haft den slags nogen steder, og da slet ikke på en nedlagt jernbane. - Og havde man haft det ville man ikke have givet en vestlig myndighed adgang til nøjagtigt at kunne se hvilke tog der befinder sig hvor.
Der er noget med noget elektronik under en vogn der skal sprænges for at få koblingen til at slippe. Elektronisk styrede skruekoblinger, jajada.
Ved broen står der et skilt som, så vidt jeg husker truer med dødsstraf hvis man færdes på broen.

I Avalance har de en fladvogn med bag på et eksprestog, og der står sandelig en helikopter. Strækningen er elektrficeret. Gad godt se dem prøve at lande eller lette med den helikopter.

De har selvfølgelig haft en sideværts katapult til at slynge helikopteren ud - mellem masterne. Enig, Cassandra Crossing er den værste togfilm, efterfulgt af en bunke amerikanske stykker med løbske tog (findes dødmandspedalen ikke i USA?).

Venlig hilsen,

Aleman

Hvad er den bedste togfilm nogensinde? og lidt om bøger ;o)

af Henrik Holm-Jensen @, Søften, 19/8 2011, 23:55 (4652 dage siden) @ Aleman

Hej
Jeg er vild med "Fort Humboldt", hvor det meste af handlingen foregår om bord på et tog.
Historien bliver ikke dårligere af, at den roman filmen bygger på, er skrevet af Alistair McLean, samt at hovedrollen spilles af Charles Bronson.(Som hemmelig agent for USA's regering)

MVH

Henrik

Hvad er den bedste togfilm nogensinde? og lidt om bøger ;o)

af Jens MO-Møller @, 20/8 2011, 00:50 (4652 dage siden) @ KimC

Det er amerikansk filmindustri i en nøddeskal; laveste fællesnævner er hele tiden gældende og meget lidt af det er lavet for tænkende mennesker, medens hovedparten blot er ligegyldig såkaldt stereotyp underholdning; ren plastickultur!

Venlig hilsen

Jens Møller

Hvad er den bedste togfilm nogensinde? og lidt om bøger ;o)

af BlackThorneDK ⌂, Randers, 20/8 2011, 01:54 (4652 dage siden) @ K.B.Andreasen


River Kwai bliver også nævnt, selv om den nok mere er jernbanerelteret, men som en lille bonus kan det fortælles at filmen blev optaget på Sri Lanka, og at det faktisk var et dansk firma der stod for den egentlige opførrelse af broen ;-)

Riwer Kwai er et godt bud, det er i hvert fald en af klassikerne som man burde have set noget oftere. Jeg mangler den stadig på DVD :)


Endelig er der Alistair Maclean´s "Death Train" som også er blevet filmatiseret, med bl.a. Pierce Brosnan.
Maclean lader i øvrigt sin helt i "Den Onde Grænse" (Final Frontier), kravle rundt på et ungarsk nattog i rivende snestorm. Samtidig med en fin beskrivelse af materiellet inde som ude :-)

Der er også lidt godstransport i "Styrke 10 fra Navarone". Det er ikke det store dog, men den er da også værd at se, omend den ikke er lige så god som forgængeren IMHO. :)

Min favorit vil nok stadig være Olsenbanden på sporet.

--
Jacob V. Rasmussen
BlackThorneDK

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af KimC, 20/8 2011, 14:23 (4652 dage siden) @ Søndenfjords

Vi må ikke glemme Ladykillers, som foregår op til en jernbane. Det er den med banditterne der efterhånden myrder hinanden, og dumper ligene i forbikørende godstog ovenfra en tunnel (som i øvrigt i virkeligheden hedder Copenhagen Tunnel) Sidste mand bliver gokket af et signal...

Filmen viser udelukkende damptog, der er lidt beskrivelse af optagelsesstederne her:

http://www.martinunderwood.f9.co.uk/Ladykillers/

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af re20000, 20/8 2011, 19:30 (4651 dage siden) @ KimC

Olsen Banden scorer hos mig høje point pga Balling og Bahs deminstrativt store kærlighed til den slags miljøer og visse nærmest symfoniske sekvenser, fx hvor hele trafikken går i stå og deres evige gøren grin med autoriteter. Derudover synes jeg også den første Togkapring fra 70 ernes New York er rigtig fin med både autentiske miljøer og et gennemført glimt i øjet, noget man desværre ser sjældent i den slags film.

Nold

Hvad er den bedste togfilm etc. - Spørgsmål om Ebberød Bank

af Søndenfjords, 21/8 2011, 08:47 (4651 dage siden) @ Søndenfjords

Har lige fundet Ebberød Bank i supermarkedet, har aldrig set den før, men i begyndelsen af filmen ankommer et længere privatbanetog til stationen.
Men til hvilken station?
På hvilken privatbane?
Og med hvilket lokomotiv?
På min lille skærm kan jeg ikke tyde bogstaverne på vognsiderne, kun et 6-tal på tenderlokomotivet.
Filmen er fra 1943 og indikerer, at man har alt personvognsmateriellet ude og køre på én gang.

Avatar

Hvad er den bedste togfilm nogensinde?

af Mogens V., Esbjerg V., 21/8 2011, 12:14 (4651 dage siden) @ Søndenfjords

Hej gruppe.

Når det drejer sig om bedste jernbanefilm, gælder det så underholdningsmæssigt eller belærende? Nogle film, som er tilvirket uden jernbanefaglig hjælp,og hvor alt kan lade sig gøre finder jeg lidt "tynde". Det syntes jeg ødelægger ofte helhedsintrykket.(Dog ikke Olsen Banden)
Jeg kunne hos DSB film og video låne mange film om bygning af diverse maskiner.
De havde også film, da man overgik til diesel, som "farvel til dampen", eller "med dampen oppe".
Først i 80'erne blev der produkseret 3 - 4 film af Jesper Klein og Klyderne, hvoraf de 2 hed "En færgeopera" og "Der søges banefolk"
Der var alle lavet som skæg og ballade ,og med et glimt i øjet og for at reklamere for banerne. Det undre mig at ingen kan huske dem?

Der var mange film hvoraf en lille del er kommet fra museet i Odense.

Med venlig hilsen

Mogens V.

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak