Citat fra: jacobchristensen Dato 14/05-25, 23:14(Jo, tyskerne og USSR lavede omsporinger under 2. verdenskrig, men der var sammenhængene også lidt anderledes)
Det er naturligvis også nemmere at omspore tværsveller, da den ene underlagsplade blot skal flyttes og skrues fast igen. Men i Spanien har de lavet en betonsvelle til samme formål, som både passer til Iberisk spor og 1435, ved at indstøbe et ekstra skinneleje i hver side.
Eksempel på de sveller (her i bredspor-montering):
Du kan ikke se vedhæftede filer. Det er sandsynligvis fordi du ikke er logget ind i forummet.Den løsning gør det meget simpelt at omspore, ved at forberede i god tid i forvejen og indbygge disse svelletyper i alle hovedspor på en strækning i bredsporet.
Når man da en dag vælger at omspore, lejes en standard skinneudvekslingsmaskine, som løsner W-befæstelsen på bredsporet, trækker skinnen ind, monterer W-befæstelsen på normalsporet og spænder skinnen fast. Med effektivt ombygningsmateriel burde min. 5 km/t kontinuert arbejdshastighed være muligt.
Og omsporing fra Nordsverige til midten af Finland er netop forsvar, da Nato forventer at tropper sættes i land i de isfrie Norske havne i Nordatlanten, som derefter effektivt skal flyttes til Finland, hvilket indebærer at man vil undgå at omlæsse togene ved grænsen.
Angående rullende materiel, så skal de heller ikke erstatte alt eksisterende rullende materiel, da det eneste der skal udskiftes er togenes bogier. Vognkassens bredde spiller ingen rolle, så længe togene kun bruges internt i Finland som de fleste persontog alligevel kun gør i dag.