Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Kalenderlåge nr. 3 - "løsningen" (Generelt)

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 8/12 2011, 21:02 (4530 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

[image]
VLTJ 3. Sted? År: Før 1928. Klik på billedet for højere opløsning. Arkiv: Thomas Boberg Nielsen.

Tak til alle deltagere. Tak til Per for fødselsdagshilsen. Værsgo' Tommy at gafle en kopi til databasen. Ros til "de skarpe gættere" Ove og Niels.

Baggrunden er følgende: Jeg ved ikke (vidste ikke, men havde heller ikke "ledt"), hvilket lokomotiv, vi ser på billedet. Jeg ved ikke, hvor billedet er taget og jeg ved ikke, hvornår billedet er taget. Til gengæld ved jeg, at den siddende herre, siddende længst til højre på lokomotivet tættest på skorstenen, er min farfar Christoffer Nielsen, født 9. april 1874 i Bratbjerg og død i Mou Kær 2. januar 1928 i en alder af kun 53 år.

Min farfar var "entreprenør". I starten bestod hans firma af 0-15 mand med trillebør og skovl, senere blev firmaet vist nok lidt større. Om det nogen sinde blev så stort, at firmaet ejede eller lejede "eget" lokomotiv, ved jeg ikke. Jeg tror/gætter på, at han vel nærmest var en form for underentreprenør.

I følge skriftlig familieoverlevering beskæftigede han sig med "baner, dæmninger, kanaler, dræning og afvanding" og var involveret i "Sæby-banen, Høng-Tølløse banen, Langelandsbanen, Brande, Harboøre Agger, dæmningerne v. Gøl - Øland - Attrup" (ak ja, havde den mand dog bare været udstyret med et (digital)kamera!)). Han fór land og rige rundt og byggede jernbaner og "var aldrig hjemme". Det lykkedes ham dog alligevel at få 9 børn med min farmor - min far var yngste barn.

Jeg har desværre kun arvet to fotografier af min farfar "i aktion". Det andet er ikke lige så "sigende" som ovenstående; men jeg vil muligvis bringe det ved en anden lejlighed.

Om ovenstående billede kan jeg blot tilføje, at en eller anden på bagsiden af billedet har anført "LOKOMOTIV: Nr. 226 KRAUSS MÜNCHEN PATENT 1872", hvilket jo er et stærkt indicium for, at der er tale om senere VLTJ 3. Teksten på bagsiden af billedet stammer sandsynligvis ved aflæsning (gennem stort forstørrelsesglas) af fabrikspladen på billedets forside. Fabrikspladen sidder på kedlen lige under skorstenen.

Afslutningsvist: Hvis nogle af "eksperterne" på baggrund af ovenstående oplysninger kan indsnævre tid og sted for fotografiets optagelse, vil jeg naturligvis være taknemmelig.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Indsend billeder

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak