Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Kaffeslottet i Gudhjem. (Generelt)

af Erik V. Pedersen ⌂, Ballerup, 28/2 2012, 15:02 (4459 dage siden)

Kaffeslottet i Gudhjem ...

... og hvad har det så lige med jernbaner at gøre:

[image]

"Efter nedrivningen af Københavns anden hovedbanegård blev en del af nedrivningsmaterialerne købt og -i 1912- anvendt ved opførelsen af et lille ”slot” i Gudhjem – i øvrigt øens eneste – når man vel ser bort fra Hammershus-ruinen. "Slottet" blev bygget af en københavnsk kaffegrosserer Sahl, og fik efterfølgende navnet ”Kaffeslottet”. F. eks. er svære søjler af granit - i slottes hall - genbrug fra hovedbanegården, og de er således kommet tilbage til øen.

I 1988 blev den svært misligholdte bygning renoveret med stor omhu, ligesom slottets park med den næsten spanske trappe blev istandsat.

Bygningen har i årenes løb været benyttet til de mest besynderlige formål: Pensionat, lejrskoleintenat, hønsefarm og galleri, mens det seneste forsøg på at anvende den til "Bed and Breakfast, tilsyneladende foreløbig ikke er blevet til noget."

Jeg kan huske, at jeg som dreng -det må have været omkring 1950- "faldt over" en stak gamle "Billed-Blade" (sandsynligvis endnu ældre end finde-tidspunktet), hvor bygningen var fotograferet, og dens tilhørsforhold til Københavns anden hovedbanegård var omtalt.

Det må have gjort et vist indtryk, siden jeg ved min fotosafari rundt på øen d. 15. april 1960 direkte "opsøgte" bygningen for at tage billeder af den. Nu var det jo privat område, så jeg holdt mig på behørig afstand -selvom bygningen sandsynligvis var tom- men allerede dengang tænkte jeg på, hvilke dele af bygningen, der rent faktisk stammede(stammer) fra den gamle hovedbanegård ???

Tekst på "nettet" nævner de ovennævnte søjler i hall´en, --men er det, det hele. Er der andet i bygningen, der kommer fra hovedbanegården. Vinduerne, vaserne og løverne på den store trappe eller flere ting indendørs, måske lofter/bjælker, døre eller lign ???

Er der nogle blandt Forum´s læsere, der ved det - eller var det en opgave for et par friske lokale beboere at finde ud af det ???

Erik V. Pedersen.
http://evp.dk/index.php?page=dagens-foto-s


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak