Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Hvorfor vender togstammerne, som de gør? (Generelt)

af Erik Hjetting @, Frederikssund, 26/7 2013, 22:03 (3932 dage siden) @ Willie Garvin

Hej Willie

Det med at lokomotiverne vender mod vest, kan jeg ikke finde nogen reel forklaring på. Men anden generations s-togene vendte også altid motorvognen (litra MM) mod vest. Dvs. at mod endestationerne Køge, Høje Tåstrup og Frederikssund, var motorvognen altid forrest, og mod Farum, Hillerød og Klampenborg var styrevognen (litra FS) altid forrest. Der var dog en undtagelse i 27. maj 1989, da s-togsdriften på strækningen mellem Ballerup og Frederikssund blev indviet. Der var det et firevogns 2. generations s-tog, der kørte som indvielsestog. For at Dronning Margrethe skulle sidde i den forreste vogn, der var en tidligere litra AS (1. klasses vogn), blev hele stammen vendt. Disse førsteklasses vogn var der ialt syv af (litra AS 7001 til 7007) senere blev de dog omlitreret til FS 7001 til 7007.

Det med motorvogn mod ovennævnte destinationer, gjaldt i og for sig også 1. genetations s-togene (de brune s-toge). Med hensyn til 3. og 4. generations s-togene er sagen jo en anden, idet 3. generations s-togene (Litra FC/MC) jo altid havde en styrevogn i hver ende af stammen, da litra MC jo ikke havde førerrum. Det samme gælder for 4. generations s-togene (kaldet hamsterne);-)

Klik på linket herunder.

http://www.jernbanen.dk/forum/index.php?mode=thread&id=26512

Billedet har jeg selv taget netop 27. maj 1989, hvor den tidligere litra AS styrevogn holder på depotsporet i Frederikssund med fronten mod nord.


Med venlig jernbane hilsen
Erik H


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak